Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/terroristerna-hade-fler-sprangladdningar/

Världen

Terroristerna hade fler sprängladdningar

Foto: AP

De tre männen som tros vara skyldiga till tisdagens terrordåd på Bryssels flygplats hade fler sprängladdningar. Två väskor fick helt enkelt inte plats i taxin de tog till brottsplatsen, enligt föraren som tipsade polisen om gärningsmännens upphämtningsadress.

Läs mer: Attentaten i Bryssel – detta vet vi

När polisens interna bilder från en övervakningskamera på flygplatsen Zaventem offentliggjorts konstaterade en taxichaufför att han kört de misstänkta männen dit. Föraren kontaktade polisen och försåg dem med upphämtningsadressen där man senare kunde genomföra husrannsakan.

Taxiföraren har berättat att männens bagage egentligen var fem väskor, men i bilen rymdes bara tre. Männen ska då ha blivit upprörda, påpekat att de beställt en större taxi, men ändå åkt med och lämnat kvar två av väskorna, enligt public service-kanalen VRT.

Fordonets begränsade storlek och förarens tips kan ha bidragit till att terrorattentaten inte blev ännu värre såväl som att utredningen skyndats på. Vid husrannsakan på upphämtningsadressen i stadsdelen Schaarbeek ska polisen ha kunnat säkra fynd som spikbomber, kemikalier och en flagga med terrorsekten IS symbol på.

Husrannsakan i Schaarbeek avslutades åtminstone tillfälligt efter midnatt, men området är fortfarande präglat av hög polisiär närvaro. Också i övriga Bryssel patrullerar poliser och militära styrkor på ett sätt som fått många att beskriva staden som under belägring.

DN på plats: Brysselborna vägrar låta sig skrämmas

Mannen i vitt, till höger i bilden från flygplatsens övervakningskamera, hör alltjämt till de mest eftersökta spåren i utredningen. Det är känt att hans väska aldrig detonerade och att han har setts lämna den springande.

Belgiska myndigheter har offentliggjort identiteten på två av de huvudmisstänkta, 24-årige Najim Laachraoui också känd under falska identiteten Soufiane Kayal samt 31-årige Mohamed Abrini. Männen är några av de starkaste kopplingarna mellan fjolårets terrordåd i Paris och de i Bryssel på tisdagen.

Se grafik. Klicka här för grafik som visar kopplingarna mellan dåden i Paris och Bryssel

Laachrauoi och Salah Abdeslam stoppades vid gränsen Österrike-Ungern i september tillsammans med Mohammed Belkaid som sköts till döds när polisen grep Abdeslam i Bryssel förra tisdagen. Laachraoui var en av de som då lyckades fly – den andre var Abrini, Abdeslams barndomsvän. 

Andra misstänkta förekommer också, däribland tre män – två bröder och en kamrat som ska ha gästarbetat i Belgien – som greps av tysk polis på motorvägen mellan München och Salzburg i en belgiskskyltad bil som lämnat Bryssel under tisdagen. En av de gripna ska sedan tidigare ha varit eftersökt för ett utvisningsbeslut.

Männen kunde gripas efter ett anonymt tips om misstänkt terrorbrott via den bayerska polisens hemsida, men det är okänt om misstankarna kan kopplas till Brysseldåden där två explosioner på Zaventem dödade minst 10 personer klockan 8 på tisdagen och klockan 9.11 exploderade en sprängladdning på t-banestationen Maalbeek där minst 20 dåg. Flera saknas fortfarande. 

Läs mer: Minst tre svenskar skadade i Bryssel