Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Terroristerna ser oss som förrädare mot islam”

Bryssel. Stora Moskén i Bryssel anklagas för att ha fört en fundamentalistisk variant av islam till Belgien. På fredagen var den centrum för en mäktig muslimsk manifestation mot terrorismen.

– Ni måste veta att terroristerna inte ens ser oss som muslimer, de ser oss som förrädare för att vi samarbetar med den belgiska staten, säger Mouhameth Galaye Ndiaye till DN.

Ndiaye är fransktalande imam i Bryssels största moské, vackert belägen vid den lummiga Parc du Cinquantennaire inte långt från EU-institutionerna. I parkens andra hörn reser sig en mäktig, 45 meter hög triumfbåge inte olik den mer kända i Paris.

Detta är lugna och välmående kvarter, men bara tre kilometer härifrån ligger Molenbeek, den nedslitna stadsdel som har varit IS kanske främsta rekryteringsbas i Europa. Flera av terroristerna bakom dåden i tisdags, liksom de i Paris i november, har rötter där.

Många unga män från Molenbeek har också låtit sig rekryteras som IS-soldater i Syrien. Från Belgien som helhet handlar det om upp emot 500 personer, vilket är flest i Europa om man ser det i förhållande till landets folkmängd.

Molenbeek har muslimsk majoritet, en arbetslöshet på 30 procent och stora problem med droger och kriminalitet.

Men där bor också folk som Myriam Essaddiki, en ekonom i modebranschen som kommer till moskén denna fredag.

– Jag har bott i Molenbeek i över 20 år och uppfostrat tre söner där. Den äldste är 22 år, och det kan jag säga er att det inte har blivit några terrorister av dem, säger hon.

– Allt handlar om uppfostran och utbildning. Jag har sett till att skicka mina barn till bättre skolor en bra bit hemifrån.

Myriam Essaddiki går inte till moskén särskilt ofta. Men den här gången tog hon ledigt för jobbet.

– Jag går till fredagsbönen i dag för att visa min solidaritet med Belgien och med de oskyldiga som dödades i tisdags, säger hon.

Foto: Nicklas Thegerström

Myriam Essaddiki. Foto: Nicklas Thegerström

 

Stora moskén var en gåva från Saudiarabien när den byggdes 1978. Tomten i den fina parken var i sin tur en gåva från Belgiens dåvarande kung Baudouin till saudierna, enligt uppgift som tack för förmånliga oljekoncessioner.

Saudiska oljepengar har alltså byggt den påkostade moskén och finansierar ett islamiskt kulturcenter som inryms i byggnaden. Detta center har genom åren kritiserats för att sprida wahhabism, en fundamentalistisk inriktning av islam som bland annat utmärker sig för intolerans för icke-muslimer.

Enligt dokument publicerade av Wikileaks bad de belgiska myndigheterna så sent som i april 2012 diskret Saudiarabien att avskeda Khalid Alabri, moskéns dåvarande direktör, som anklagades för att propagera för samma typ av radikal islam som i dag omfattas av Islamiska staten, IS.

Moskéns nuvarande ledning tar bestämt avstånd från sådan fundamentalism. Imamen Mouhameth Galaye Ndiaye betonar i stället sin lojalitet med det belgiska folket och staten.

Foto: Nicklas Thegerström

– Vi vill inte lämna något tvivel om var vi står. Ni såg väl att vi halar belgiska flaggan och EU-flaggan på halv stång. Det är ju vårt land det handlar om.

Atmosfären i moskén är vänlig och DN och en rad andra medier släpps in att närvara vid fredagsbönen. Inför en församling på uppåt 500 troende håller två imamer – först en arabisktalande och sedan den fransktalande Ndiaye – var sin predikan.

– Vi måste slå fast att terror inte har något att göra med islam. Det är ett gissel som vi alla måste bekämpa tillsammans, säger Ndiaye.

Efteråt uppmanar han alla att följa med honom och lägga blommor vid tunnelbanestationen Maalbeek, där 21 människor dödades i tisdags.

 

Bild i text: Mouhameth Galaye Ndiaye Foto: Nicklas Thegerström

Fördjupning. Mer om dåden i Bryssel
 • Två svenskar dog i attackerna i Bryssel
  UD bekräftar på söndagen att ännu en svensk kvinna har bekräftats död i samband med terrorattackerna i Bryssel i tisdags. Anhöriga är underrättade.
 • Förlorade sin mamma i Brysseldåden
  Katarinas mamma var saknad i flera dagar efter tisdagens attentat på Bryssels flygplats. På lördagen kom det befarade beskedet – mamman hade fallit offer för det fruktansvärda terrordådet. 
 • ”Terroristerna ser oss som förrädare”
  Stora Moskén i Bryssel anklagas för att ha fört en fundamentalistisk variant av islam till Belgien. På fredagen var den centrum för en mäktig muslimsk manifestation mot terrorismen.
 • Ministern Jambon vill avgå – får inte
  Uppgifterna om att Turkiet varnade Belgien för en av självmordsbombarna så sent som i somras har fått Belgiens inrikesminister att lämna in sin avskedsansökan. Premiärministern godtog den dock inte.
 • Bröder kan ha velat göra smutsig bomb
  Nya uppgifter i internationell press gör gällande att självmordsbröderna el-Bakraoui kan ha haft planer på att tillverka en smutsig bomb. Vid en husrannsakan i november hittade polis bevis för att bröderna ska ha övervakat en högt uppsatt kärnkraftsforskare.
 • Tredje bombmannen identifierad med dna
  Nya uppgifter om att den tredje självmordsbombaren, som liksom Ibrahim El Bakraoui utlöste sin laddning på Bryssels flygplats Zaventem, är Najim Laachraoui.
 • De var grannar med terroristgömstället
  Allt är lugnt utanför det hus i norra Bryssel där polisen fann en bomb och en IS-flagga. Bland grannarna har det redan lämnat djupa spår. ”Vi är dubbla offer. Vi är offer för terrorn, och nu offer för belgarnas rädsla”.
 • Attentaten i Bryssel – detta vet vi
  Flera explosioner ägde rum i Bryssel på flygplatsen Zaventem och vid t-banestationen Maalbeek. Över 30 personer har dött. 
 • Så växte IS från obskyr sekt till en maktfaktor
  DN:s korrespondent Erik Ohlsson berättar om hur Islamiska staten kunde växa från en obskyr mördarsekt till en maktfaktor som stöpt om världspolitiken.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.