Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Terroristernas offer: 40 nationaliteter

Adelma Marina Tapia Ruiz, tillsammans med man och döttrar.
Adelma Marina Tapia Ruiz, tillsammans med man och döttrar. Foto: Privat, från familjens Facebooksida

De kom från Peru, Marocko, Nordamerika och Europa. Och deras liv var lika vitt skilda som de geografiska rötterna; förälder, EU-byråkrat, idrottsutövare, missionär. Det handlar om människorna som miste livet eller drabbades av skador när terroristerna slog till i Bryssel på tisdagen.

Belgiens utrikesminister Didier Reynders uppgav på onsdagen för belgiska tv-kanalen RTBF att cirka 40 nationaliteter finns representerade bland de dödade och skadade. Det var bland annat britter, colombianer, ecuadorianer, fransmän, tyskar, ungrare, portugiser, rumäner, spanjorer, amerikaner och svenskar som kom i vägen för de dödsbringande explosioner som de jihadistiska terroristerna ansåg sig ha rätt att sprida i världsstaden Bryssel.

Denna stad, inofficiell huvudstad för de 28 nationer som bildar Europeiska unionen, är verkligen en migranternas stad. Inte minst bebodd av hög och låg med arbetsplatser knutna till EU.

Myndigheterna uppger att tre, kanske fyra medarbetare vid EU-kommissionen drabbades. En av dessa den svenska kvinna i 40-årsåldern, från norra Norrland, som alltjämt vårdas på sjukhus i staden. Enligt medieuppgifter ska hon ha svåra brännskador.

Peruanskan Adelma Marina Tapia Ruiz blev ett av de första dödsoffren. Hon hade bott i Belgien i sex år och var på resa med sin man och deras två tvillingdöttrar när splitter från en av bomberna på flygplatsen Zaventem bröt in med våldsam kraft i familjens liv.

– De tog ifrån henne allt hon ville göra i sitt liv, säger Adelma Marina Tapia Ruiz bror Fernando Tapia till peruanska medier, när systern hade identifierats av utrikesministeriet i Lima.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.