Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Terrormisstänkta gripna i USA – ”vi står redo mörda Obama”

En av de misstänkta unga männen, en 19-årig uzbek, greps på onsdagsmorgonen på Kennedyflygplatsen i New York, där han skulle gå ombord på ett plan med destination Istanbul. Mannen anklagas för att ha planerat att kapa planet.
En av de misstänkta unga männen, en 19-årig uzbek, greps på onsdagsmorgonen på Kennedyflygplatsen i New York, där han skulle gå ombord på ett plan med destination Istanbul. Mannen anklagas för att ha planerat att kapa planet. Foto: Mark Lennihan / AP

Tre unga män, hemmahörande i New York-stadsdelen Brooklyn, har gripits i USA, misstänkta för en konspiration med mål att materiellt stödja terrororganisationen Islamiska staten (IS). En av männen ska på nätet ha skrivit att han tillsammans med andra stod redo att mörda president Barack Obama.

Enligt nyhets-tv-kanalerna CNN och Sky News planerade en av de tre, en 19-årig uzbek, att på onsdagen gå ombord på ett passagerarplan i New York med destination Istanbul i Turkiet, för att senare under resan kapa det och tvinga piloten att flyga till IS-kontrollerat område. Enligt en domstol i Brooklyn skulle planet, vid framkomsten till IS-området, överlämnas till organisationen som därmed skulle få ”tillgång till ett flygplan”.

Mannen greps på onsdagsmorgonen på Kennedyflygplatsen i New York.

En annan av männen, en 24-årig uzbek, ska på nätet ha skrivit ett meddelande där han undrar om han och de båda andra kan komma i fråga som jihadistmartyrer. ”Är det möjligt för oss att bli hängivna martyrer medan vi finns här? Det jag säger är att vi kan skjuta Obama och sedan skjuta oss själva, låter det sig göras?”

En tredje terrormisstänkt uzbek, 30 år gammal, greps på onsdagen i Florida, skriver Sky News. Mannen driver serviceinrättningar i gallerior där kunder får hjälp med reparation av telefoner. Med företaget som bas ska han ha haft i uppgift att dra in medel till finansieringen av de båda andras terrorkopplade aktiviteter.

Om männen befinns skyldiga riskerar de fängelsestraff på upp till 15 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.