Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tester-av-malariamedicin-mot-covid-19-stoppades-pa-felaktiga-grunder/

Världen

Tester av malariamedicin mot covid-19 stoppades på felaktiga grunder

Foto: John Locher/AP

Testerna med den omdiskuterade malariamedicinen hydroxiklorokin, och dess tidigare version klorokin, stoppades av WHO efter en artikel i den ansedda tidskriften The Lancet. Nu har artikeln dragits tillbaka och testerna återupptagits.

Världshälsorgansationen WHO meddelade tidigare i veckan att man åter börjat testa hydroxiklorokin inom sitt så kallade ”Solidarity”-program. Detta sedan programmet stoppats den 25 maj då resultat från en studie i The Lancet visat att hydroxiklorokin såg ut att öka dödligheten hos de patienter som fått medicinen.

Enligt WHO vågade man inte längre ge patienter en medicin som kunde påverka dem negativt och som man inte var säker på kunde hjälpa dem.

Men en granskning av Lancet-artikeln som gjordes av The Guardian och kritik från hundratals forskare har tvingat tidskriften att dra tillbaka den. The Lancets chefredaktör konstaterar i ett uttalande till The Guardian att det inte har varit möjligt för utomstående forskare att kontrollera källor och grunddata:

– Detta är ett chockerande exempel på forskning som har misskötts mitt under ett globalt hälsonödläge, sa Richard Horton till tidningen.

Forskaren bakom studien, professor Mandeep Mehra från Brigham and woman’s hospital i Boston, har själv bett The Lancet att dra tillbaka rapporten sedan han och de övriga två forskarna bakom studien inte längre känt sig säker på resultatet och inte kunde gå i god för uppgifterna.

Också New England Journal of Medicin drar tillbaka sin artikel. På sin webbplats skriver den ansedda tidskriften The Scientist att hundratals forskare försökt kontrollera och bekräfta uppgifterna men misslyckats.

Det är ännu oklart om hydroxiklorokin har någon positiv inverkan på covid-19-patienter, något som USA:s president Donald Trump flera gånger har påstått att medicinen ska ha. Den återupptagna WHO-studien kommer nu att kunna visa hur det ligger till med den saken.

På fredagskvällen reagerade Brasiliens president Jair Bolsonaro på beskedet att studien återupptas med att anklaga WHO för att vara ”en politisk organisation” och hotade med att följa USA:s exempel och dra sig ur Världshälsorganisationen.

Läs också:

Karin Bojs: Det är farligt att förvandla medicinska frågor till politik 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt