Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/texas-tillater-mer-vapen-i-kyrkor-och-skolor/

Världen

Texas tillåter mer vapen i kyrkor och skolor

Texas guvernör Greg Abbott (t.h.) tillsammans med Odessas polischef Michael Gerke. Foto: Sue Ogrocki/AP

Bara timmar efter det att sju människor skjutits till döds och 22 skadats av en beväpnad man inför Texas nya vapenlagar som gör det lättare för invånarna att bära vapen.

Politikerna i Texas har röstat igenom en rad punkter som man hoppas ska göra delstaten säkrare. De nya lagarna har redan fått hård kritik från grupper som vill se färre, och inte fler, vapen på allmänna platser.

– Många delstater tog chansen att lära sina läxor från tragedierna i Las Vegas, Sutherland Springs och Parkland och det vardagsvåld med vapen som drabbar våra medborgare. De införde nya lagar för att skydda medborgarna bland annat genom utökade bakgrundskontroller, sa Kris Brown, chef för Brady, en grupp som arbetar för att få färre vapen i samhället.

– Politikerna i Texas, å andra sidan, lade sig platta för vapenlobbyns agenda och uppmuntrar istället att ha vapen överallt. Detta utan att ta hänsyn till riskerna, sa Brown också enligt CNN.

De nya lagarna gör det överlag svårare för olika instanser att hindra medborgare som har vapenlicens att förvara sina vapen där de vill. Däremot inför delstaten inte någon form av utökad bakgrundskontroll av dem som köper vapen.

Bland annat kommer skolor inte längre att kunna hindra personer som har vapenlicens att förvara sina vapen i sina bilar på skolans parkeringsplatser, förutsatt att fordonen är låsta. Det blir också tillåtet att bära vapen i kyrkor och synagogor och en hyresvärd kan inte neka en hyresgäst att förvara sitt vapen i bostaden förutsatt att personen har licens.

När delstatens republikanske guvernör Mike Abbott fick frågor om han tycker att halvautomatiska vapen, som det som användes i lördagens skjutning, ska förbjudas undvek han att svara.

– Vi måste se till att hålla skjutvapen borta från brottslingarna och samtidigt slå vakt om det andra tillägget i konstitutionen. Det är en svår tid men då ska vi göra det vi Texasbor gör bäst, gå samman och stötta varandra.

– Det är inte alltid halvautomatiska vapen som används, det har varit handeldvapen och andra typer också, det är viktigt att komma ihåg, sade guvernören också.

USA:s president Donald Trump sa på söndagen att utökade bakgrundskontroller av de som köper vapen inte hade kunna förhindra lördagens dåd.

Hittills har endast sex av USA:s delstater, och Washington D.C., infört förbud mot att inneha halvautomatiska vapen av militär typ, skriver New York Times. Under augusti månad har 53 personer mist sina liv i masskjutningar i USA, skriver tidningen också.

En masskjutning är när tre människor eller fler mister sina liv under en skjutning. Skytten själv räknas inte in.