Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/thailand-infor-forbud-mot-plastpasar/

Världen

Thailand inför förbud mot plastpåsar

Plastavfall är ett stort miljöproblem världen över. Foto: Janna Li Holmberg

Thailand inledde det nya året med ett förbud mot engångsplastpåsar i större butiker. Målet är att landet ska ha ett fullständigt förbud 2021 för att minska avfall och skräp från plast i haven.

Thailand rankades för bara månader sedan som det sjätte värsta landet i världen att dumpa avfall i haven. Det berättade landets minister för naturresurser och miljö Varawut Silpa-Archa på en pressträff på onsdagen samtidigt som han delade ut återanvändbara påsar, skriver nyhetsbyrån Reuters. 

Men med regeringens nya strategi har Thailand lyckats minska sitt avfall drastiskt på kort tid. 

– Under de senaste fem månaderna har vi klättrat till tionde plats tack vare gott samarbete från det thailändska folket, säger Varawut Silpa-Archa.

Enligt miljödepartementet minskade landets användning av plastpåsar med 2 miljarder, eller cirka 5.765 ton, förra året efter regeringens kampanj att få fler att sluta använda plastpåsar från butikerna.

– I början glömde jag ofta bort att ta med mig en egen kasse till affären och fick bära varorna i händerna. Men nu har det blivit lättare att komma ihåg, säger Supanee Burut-thong till Reuters.

De negativa konsekvenserna av plastförbrukningen fick extra uppmärksamhet förra året efter en rad incidenter, bland annat hos olika djur som hade hittats döda med plast i deras matsmältningssystem.

Nu har regeringen tagit ytterligare ett steg och infört ett förbud mot engångsplastpåsar i större butiker med start 1 januari i år. 2021 införs nästa steg för att minska nedskräpningen av plastpartiklar i miljön då utvidgas förbudet att omfatta även marknader och småaffärer ute på landsbygden. Något som kan bli en utmaning tror Varawut Silpa-Archa.

– Det kommer inte att bli lätt att ändra hur människor tänker och beter sig, säger han till Reuters. 

Läs mer: Tre kronor i skatt på plastbärkassar

Läs mer: S vill förbjuda plastpåsar i EU: ”Fullständigt ohållbara”