Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/thailands-kung-rama-x-kront/

Världen

Thailands kung Rama X krönt

Thailand har fått en ny kung. Foto: AFP

Exakt klockan 10.09 på lördagen nådde den tre dagar långa ceremonin av Thailands nya kung sitt slut. Maha Vajiralongkorn blev då krönt till kung Rama X. 

Rätta artikel

Den 66-åriga monarken har fått vänta länge på att få bestiga landets tron. Den viktiga ceremonin har inte kunnat inledas förrän sorgeperioden var över för hans far; företrädaren och landsfadern Bhumibol Adulyadej som dog 2016. 

Samtidigt som kanoner runt det kungliga palatset i Bangkok avfyrade tio salvor i salut fick en vitklädd Maha Vajiralongkorn heligt vatten hällt över händer och hår innan den drygt 7 kilo tunga kronan placerades sedan på hans huvud. Därefter yttrade den nya monarken sina första kungliga ord:

– Jag ska fortsätta att skydda, utveckla och regera med rättfärdighet för folkets fördel och glädje, skriver thailändska The Nation.

Maha Vajiralongkorn fick heligt vatten hällt över sig innan kronan placerades sedan på hans huvud. Foto: AFP

Ceremonin tog sin början för tre dagar sedan och innefattar symbolladdade buddhistiska och hinduiska ritualer som kan spåras flera århundraden bakåt. Tidpunkten för själva kröningen – klockan 10.09 – var noga utvald av astrologer som extra lyckosam. Det heliga vattnet kommer från 117 källor som har välsignats av munkar och präster och hälls över kungen från åtta olika positioner som representerar kompassens olika väderstreck. 

Kungen får också en plakett med sitt namn, sin titel, det kungliga horoskopet och det kungliga sigillet. Vajiralongkorn utses även till en så kallad Devaraja, ett förkroppsligande av gudarna.

Miljontals thailändare följer ceremonin. Foto: Rapeephat Sitchailapa/AP

Kröningen är den första i Thailand sedan 1950 och säkerhetspådraget är enormt, runt 4.000 polisen och militär ska finnas på plats för att skydda kungen och hans familj. Hundratusentals personer har gett sig ut på Bangkoks gator för att titta på kröningen medan tiotals miljoner följer den på tv.

Kungen ska enligt planerna senare på lördagskvällen att utropa sig själv som buddhismens beskyddare och utföra en religiös ritual inne i det kungliga palatset, där han sedan ska övernatta. Vid hans sida finns landets nya drottning, Suthida Vajiralongkorn Na Ayutthaya. Paret gifte sig överraskande tidigare denna vecka och är kungens fjärde äktenskap.

Landets nya drottning, Suthida Vajiralongkorn Na Ayutthaya. Foto: Sakchai Lalit/AP

Kröningen, som uppskattas kosta motsvarande 300 miljoner kronor, följs på söndagen av allmänt firande i Thailand och på tisdag av möten med utländska dignitärer.

Först därefter kan landets politiska ledning fortsätta med samtal om regeringsbildning. Det råder fortsatt politisk förvirring efter parlamentsvalet den 24 mars, det första sedan militärkuppen 2014, och båda sidor, militärjuntan och oppositionen, ser sig som segrare.

Läs mer: Thailands playboykung är nygift – nu ska han krönas