Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/thailands-premiarminister-marktvist-bakom-masskjutning/

Världen

Thailands premiärminister: Marktvist bakom masskjutning

Övervakningsbilder som ska visa gärningsmannen på väg genom köpcentret.
Övervakningsbilder som ska visa gärningsmannen på väg genom köpcentret. Foto: TT

30 personer, inklusive gärningsmannen, dödades i lördagens utdragna masskjutning i den thailändska staden Korat. Landets premiärminister Prayuth Chan-o-cha säger att skytten triggats av en misslyckad ekonomisk affär.

Vansinnesdådet med den 32-årige mannen som på lördagen dödade 29 personer och senare sköts till döds i Korat ska ha utlösts av en personlig konflikt efter en bostads- eller markaffär, uppgav premiärminister Prayuth Chan-o-cha vid en presskonferens på söndagen. Korat är formellt känt som Nakhon Ratchasima.

Läs mer: Massmördare i Thailand dödad av säkerhetsstyrkor

Tvisten ska ha varit mellan gärningsmannen, en yrkessoldat, och en släkting till mannens befäl som blev ett av de tre första dödsoffren på militärförläggningen söder om Korat.

Befälets svärmor ska också ha dödats. Efter detta, vid omkring 15-tiden, ska mannen ha skjutit ihjäl vakten vid vapenförrådet för att kunna tillgripa ett antal vapen samt ett terrängfordon och köra mot stadskärnan.

Väl där öppnade mannen eld mot trafikanter utanför ett köpcentrum och efter olika uppgifter om antalet dödade har myndigheter nu landat i totalt 30 döda, enligt Maharaj Nakhon Ratchasimas sjukhuschef Chutidech Tab-Ongkharak till Thai PBS. 

Däri ingår skytten, som hade barrikaderat sig i köpcentrumets källarplan. Myndigheter har meddelat att över 60 personer skadats, varav hälften allvarligt, medan minst ett tjugotal andra hade kunnat skrivas ut från sjukhus under söndagen. Dödstalet har stigit i omgångar.

Efter flera försök att tvinga ut mannen från köpcentrumet dödades han av säkerhetsstyrkor 17 timmar efter de första skotten. Förhandlarna hämtade bland annat dit skyttens mor från provinsen Chaiyaphum norr om brottsplatsen för att försöka få honom hatt överlämna sig till polisen. När skytten oskadliggjorts blev också åtta personer fria från hans gisslan.

Thailands premiärminister Prayuth Chan-Ocha.
Thailands premiärminister Prayuth Chan-Ocha. Foto: Gemunu Amarasinghe

Den misstänkte direktsände delar av dådet på Facebook och publicerade bilder på sig själv med vapen i hand. Facebook stängde ner mannens konto kort därefter.

Dagen före dådet skrev mannen en uppdatering på sin Facebooksida som ska ha anspelat på den ekonomiska tvisten, skriver Reuters. ”Att fuska sig rik. Utnyttja andra människor. Tror de att de kan spendera pengar i helvetet?” ska mannen ha skrivit.

Enligt UD finns det inga uppgifter om skadade eller dödade svenskar.