Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 21:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/thailandsk-fredstrevare-avvisad/

VÄRLDEN

Thailändsk fredstrevare avvisad

Den politiska spänningen i Thailand steg på onsdagen, när den utomparlamentariska oppositionen avvisade en fredstrevare från regeringen.

I ett försök att få stopp på de veckolånga gatudemonstrationer som delvis lamslagit den nyvalda regeringens arbete, erbjöd sig regeringen på onsdagen att förhandla med den landsflyktige förre premiärministern Thaksin Shinawatra.

Men den utomparlamentariska gruppen Förenade fronten för demokrati mot diktatur (UDD) avvisade omedelbart erbjudandet.

- Vår avsikt är att få bort dem. Varför skulle vi tala med dem? sade Jatuporn Prompan, en av UDD:s ledare.

UDD står på Thaksins sida och försöker tvinga regeringen att avgå och utlysa nyval. Sedan en vecka omringar tusentals aktivister premiärminister Abhisit Vejjajivas kansli.

Protesterna är de största sedan Abhisit kom till makten i december, efter det att Författningsdomstolen avsatt den tidigare regeringen som dominerades av Thaksins anhängare.

Vice premiärminister Sutheb Thaugsuban, ansvarig för säkerhetsfrågor, sade på onsdagen att regeringen är beredd att samtala med Thaksin "var som helst" för att skapa fred i landet, men att en del av oppositionens krav är orimliga. Han nämnde kravet att parlamentet ska upplösas och att en fängelsedom mot Thaksin skulle upphävas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt