Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/thailandska-militaren-behaller-greppet-om-landet/

Världen

Thailändska militären behåller greppet om landet

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha ser ut att kunna sitta kvar vid makten. Här deltar han vid kröningen av den thailändske kungen, Maha Vajiralongkorn. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP

När Thailand gick till val för sex veckor sedan lanserades det som en återgång till demokrati. Men det slutgiltiga resultatet tyder på att militären kan behålla makten.

Rätta artikel

Det dröjde över sex veckor, men nu har det slutresultatet från valet i Thailand offentliggjorts. Och trots att militärens parti Palang Pracha Rath inte vinner någon majoritet talar mycket för att juntaledaren Prayuth Chan-o-cha , som tillträdde i en kupp 2014, kan sitta kvar vid makten. 

Det är inte oväntat. Redan innan valet hade militären krattat manegen för fortsatt maktinnehav genom en ändring av konstitutionen. Den ger militären rätt att utnämna de 250 platserna i det thailändska överhuset, som tillsammans med de 500 som sitter i underhuset utser den nya premiärministern.

Dessutom har ett nytt komplicerat valsystem gynnat mindre partier och gjort det svårare för de stora oppositionspartierna att nå en majoritet i Thailand.

Thailand är ett djupt splittrat land efter flera militära kupper och gatuprotester i modern tid. Partier har förbjudits och den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra tvingats i exil. 

Många välbärgade i storstäderna stöder militären och skyr den, enligt dem, populistiska politik med satsningar på fattiga i landsbygden som Thaksin stod för. 

Thaksin avsattes i en militärkupp 2006 men spelar fortfarande en stor roll i thailändsk politik, i vissa kretsar är han omåttligt populär. Det är också han som ligger bakom Pheu Thai som blev störst i årets val och vann 136 av platserna i det parlamentets underhus. 

Det räcker dock inte. Pheu Thail lyckas inte tillsammans med de oppositionspartier man bildat enad front med nå den majoritet som man hade hoppats på.  Enligt resultatet som presenterades på torsdagen når den koalitionen bara 245 av underhusets 500 platser. Näst flest röster vann militärens parti Palang Pracha Rath och på tredje plats kom uppstickaren Framtidspartiet, som vill avsätta militären. 

Militären har inte heller någon majoritet men förväntas kunna vinna över mindre militärtrogna partier som tog sig in i parlamentet.

Att valresultatet dröjt så länge har utlöst misstänksamhet om att valmyndigheten, som är tillsatt av militären, har manipulerat rösträkningen till militärens fördel. Valet har också fått kritik från valobservatörer. De har bland annat uppmärksammat att röstköp har förekommit och att räkningen vid olika vallokaler felaktigt har snedvridits för att gynna militären. 

Pheu Thai har meddelat att man tänker överklaga resultatet och det väntas dröja flera veckor innan en ny regering är på plats.

Läs mer: Gruvans utsläpp blev startskottet för kvinnouppror i Thailand