Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Thatchers död väckte jubel

Delar av England jublar över Margaret Thatcher död. Det är ”en stor dag” för kolgruvearbetare, säger David Hopper, generalsekreterare för Durham gruvarbetarorganisation, till tidningen Liverpool Echo.

Den 70-årsfirande före detta kolgruvearbetaren beskriver måndagen som "en av de bästa födelsedagar jag haft".

– Det finns ingen sympati från mig efter vad hon gjorde mot vårt samhälle. Hon förstörde vårt samhälle, våra byar och vårt folk. Jag är glad att jag överlevde henne, säger han till tidningen.

Uttalandet visar hur starka känslorna fortfarande är mot den förra premiärministern i de områden där kolgruvestrejken 1984–1985 utspelade sig. Regeringen med den dåvarande premiärministern Margaret Thatcher i spetsen ville lägga ner ett 20-tal statligt ägda kolgruvor som ansågs vara olönsamma.

Tio människor dödades i anslutning till strejken och hundratals skadades efter ett flertal våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Nu planerar kolgruvearbetarna en motmanifestation samma dag som Margaret Thatchers begravning äger rum.

– Våra barn har inga jobb och samhället är fullt av problem, säger David Hopper och lägger skulden på Margaret Thatcher som trots protesterna drev igenom nedläggningen av kolgrovurna.

I dag finns bara ett fåtal gruvor där kol bryts kvar i England.

– Hon fullständigt hatade det arbetande folket och jag har väldigt bittra minnen av det som gjordes. Hon vände hela nationen mot oss och våldet som riktades mot oss var hemskt. Till de som sörjer henne vill jag säga att de är lyckliga att hon inte behandlade dem som hon behandlade oss, säger Hopper till Liverpool Echo.

När tidningen under måndagen med videokamera gav sig ut på stan för att slumpvis fråga liverpoolbor hur de såg på minnet av Thatcher var det bara en av sex personer som oreserverat beklagade hennes bortgång. Liverpool som under delar av 80-talet styrdes av en militant falang av Labour-partiet var den storstad där det politiska motståndet var hårdast mot Thatcher.

– En kompis har sagt att det ska bli fest när hon dör. Och den festen ska jag gå på, säger en av de intervjuade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.