Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 16:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/theresa-may-ger-besked-om-sin-avgang-i-juni/

Världen

Theresa May ska ge besked om sin avgång i juni

Theresa May vid Downing street nummer 10 under onsdagen. Foto: Ben Stanstall/AFP

Storbritanniens premiärminister Theresa May har kommit överens med Torypartiets medlemmar om att presentera en tidplan för sin avgång som partiledare i början av juni, rapporterar The Guardian.

Rätta artikel

Rösterna som vill få bort Theresa May från ledartronen har växt sig allt starkare under Brexitkarusellens gång, och de lugnades inte av att det konservativa partiet gjorde sitt sämsta lokalval på 24 år häromveckan. Efter valfiaskot framförde flera av Mays partikollegor krav på henne att presentera en tidplan för sin avgång.

Nu har May gett besked i frågan, enligt flera högt uppsatta partikollegor som The Guardian talat med.

En överenskommelse mellan May och partiet gör gällande att hon ska presentera tidplanen för sin avgång i början av juni. Det innebär att hon får sitta kvar som partiledare ända fram till den planerade Brexitomröstningen i brittiska parlamentet.

Enligt en Torymedlem är somliga Brexitörer inom partiet besvikna över att May inte ger något besked direkt gällande avgångsdatumet. Medlemmen säger samtidigt att dagens överenskommelse är en ”rimlig kompromiss”, skriver The Guardian.

På tisdagen blev det klart att Theresa May kommer att lägga fram ett lagförslag om EU-utträde i parlamentet i början av juni. Om Brexituppgörelsen röstas igenom har hon lovat att avgå som partiledare.

Den avhoppade utrikesministern Boris Johnson sa tidigare på torsdagen till BBC att han är redo att ta över ordförandeklubban.

Läs mer: Boris Johnson vill ta över som partiledare efter Theresa May