Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Theresa May om Ryssland: Vi vet vad ni gör

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Storbritanniens premiärminister Theresa May går till hård attack mot Ryssland som hon pekar ut som ett land som försöker underminera västerländska institutioner och påverka demokratiska val.

Det var vid ett tal i samband med en middag på måndagen, som sändes av bland andra The Guardian, som May var mycket tydlig när det gäller Moskvas roll då det gäller att plantera falska nyheter och försöka påverka den demokratiska processen i andra länder.

– Vi vet vad ni gör. Och ni kommer inte att lyckas med det eftersom ni underskattar motståndskraften i våra demokratier, hur stark dragningskraft fria och öppna samhällen har och den övertygelse som västerländska nationer har till de allianser som binder samman oss, sa May.

May sa också att Ryssland har underblåst konflikten i östra Ukraina, gjort intrång i europeiskt luftrum och hackat det danska försvarsdepartementet och det tyska parlamentet, skriver CNN.

I sitt tal i Guildhall i centrala London gjorde den brittiske premiärministern även klart att Storbritannien kommer att försvara sig mot Ryssland om det så skulle behövas:

– Storbritannien kommer att göra vad som är nödvändigt för att försvara oss och kommer att samarbeta med våra allierade så att de kan göra detsamma. Så vi kommer att vidta nödvändiga aktioner för att motverka rysk aktivitet. Men det är inte var vi vill vara – och det är inte det förhållande som vi vill ha med Ryssland.

Rysslands svar kom genom den ryske politiker Aleksej Pusjkov i form av några inlägg på Twitter:

”Den världsordning som passar May, där invasionen av Irak, kriget i Libyen, skapandet av IS och terrorismen i Europa ingår, har överlevt sig själv. Den går inte att rädda genom att angripa Ryssland.”

”Och, när det gäller falska nyheter, där ska May komma ihåg lögnerna om Irak, Blairs återkommande lögner till medierna när det gäller Syrien och Ukraina. Där har ni ’fake news’.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.