Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tidigare gisslan misstänks för brott

Skärmdump från en film som gjordes med paret under deras tid i fångenskap.
Skärmdump från en film som gjordes med paret under deras tid i fångenskap. Other: AP/TT

En kanadensisk man som tillsammans med sin familj fritogs efter nära fem år som gisslan i Afghanistan misstänks nu själv för flera brott.

Mannen har gripits i Ottawa och riskerar åtal bland annat för sexuella övergrepp och olaga frihetsberövande.

Kanadensaren Joshua Boyle och amerikanska Caitlan Coleman, då gravid i sjunde månaden, kidnappades av talibaner under en resa i Afghanistan 2012.

Familjen med två vuxna och tre små barn födda i fångenskap fritogs i oktober under dramatiska förhållanden i gränsområdet i Pakistan, och återvände senare till Kanada.

Nu misstänks 34-årige Joshua Boyle på femton punkter, bland annat åtta fall av övergrepp. Han ska också ha uttalat dödshot och agerat vilseledande mot polisen.

Offrens namn, två personer, har av domstol belagts med sekretess, enligt tv-kanalen CBC. Boyles advokat Eric Granger säger att Boyle är oskyldig.

Läs mer: Fritagen familj försöker hitta vardagen 

Han ska framträda kort inför rätten i Ottawa på onsdagen. Boyle greps den 30 december, och enligt CBC har de misstänkta brotten skett från oktober fram tills dess.

Hans fru säger i ett uttalande till tidningen The Toronto Star att hon och barnen är i gott tillstånd och vill inte kommentera misstankarna annat än att orsakerna går att hitta i ”det trauma han var tvungen att uthärda i så många år”.

Fallet med den kidnappade familjen och fritagningen i Pakistan har uppmärksammats stort i Kanada och USA. Tillbaka på kanadensisk mark sade Boyle att talibanerna våldtagit hans fru och mördat ett spädbarn som fötts under fångenskapen.

Läs mer: Fånge hos talibanerna: Pakistan och USA ljuger om befrielsen

Förra månaden träffade familjen den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau på hans kontor. Bilder på Twitter visar Trudeau med parets yngsta barn i famnen. Han har sagt att det inte går att föreställa sig vad familjen har gått igenom, rapporterar Reuters.

Joshua Boyle har berättat att de under fångenskapen fått höra en mängd olika förklaringar till varför de kidnappades av talibannätverket Haqqani från byn de vistades i för fem år sedan.

I ett kort tidigare äktenskap var Boyle gift med en nu frigiven Guantánamofånges syster, som är dotter till en, nu avliden, högt uppsatt person inom terrorgruppen al-Qaida.

Talibanerna har förnekat mord på spädbarnet och sagt att dödsfallet var ett missfall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.