Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tidigare KGB-agent ska leda biometrisk databas i Ryssland

Sergeij Ivanov tillsammans med Vladimir Putin 2014.
Sergeij Ivanov tillsammans med Vladimir Putin 2014. Other: Alexei Nikolsky / AP

Ryssland satsar på en nationell biometrisk databas för finansiella tjänster nästa år – ledd av den tidigare KGB-agenten Sergeij Ivanov, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. 

Den ryska centralbanken kallar satsningen för en milstolpe inom digitaliseringen av finansiella tjänster, uppger Bloomberg. 

Tanken med den biometriska databasen är att öka tillgången till banker genom att låta människor öppna konton utan att behöva besöka fysiska banker. 

Databasen kommer, med individens samtycke, att samla in olika personuppgifter – som ansiktsform, röstprov och eventuellt ögats iris samt fingeravtryck. 

Ansiktsigenkänning är en digital teknik som redan används på flera håll i världen. Apple är ett bolag som använder tekniken i sin senaste Iphonemodell där individen kan låsa upp sin telefon med sitt ansikte. 

De som har blivit utsedda att styra databasen i Ryssland är det statligt ägda telekombolaget Rostelecom PJSC – där ordförande är den tidigare KGB-agenten Sergeij Ivanov. 

Ivanov och Putin har varit vänner sedan KGB-tiden vid mitten av 1970-talet. Ivanov var även Putins stabschef fram till i fjol och har haft andra högt uppsatta poster under Putins ledning. 

Parlamentets överhus har godkänt den nya lagen – som kommer att träda i kraft sex månader efter att den har offentliggjorts, uppger Bloomberg.

Databasen kan också utökas för användning av mikrofinansieringsorganisationer och statliga tjänster, enligt centralbanken.  

Läs mer: Putins utspel inför valet: Vissa bolag ska övervakas på sociala medier 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.