Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tidigare Putin-medarbetare dog av ”våld mot huvudet”

Foto: AP

Mystiken som omgärdar Vladimir Putins förre pressministers död på ett lyxhotell i USA i november tätnade på torsdagen då en obduktionsrapport visade att Michail Lesin dog av våld mot huvudet.

Michail Lesin dog i ett rum på Dupont Circle Hotel i Washington den 5 november förra året. Det fanns då inga misstankar om att ett brott låg bakom ex-ministerns död. Anhöriga uppgav i ryska medier att Lesin avlidit i samband med en hjärtattack.

En rättsmedicinsk undersökning visar nu att han dött av skador som orsakats av yttre våld. 57-åringen hade skador på huvudet, nacken, överkroppen, armarna och benen. Rättsläkaren har inte fastställt om skadorna orsakats av en olycka eller ett brott. Polisen utreder fortfarande dödsfallet, men vill inte säga om rättsläkarens rapport innebär att man misstänker brott.

– Vi utesluter ingenting i det här läget, säger Dustin Sternbeck, presstalesperson vid Washingtonpolisen till Washington Post.

Ryska tjänstemän klagade på torsdagen över att USA inte lämnat någon information om resultaten i dödsfallsutredningen.

– Rysslands ambassad i USA har upprepade gånger genom diplomatiska kanaler begärt att informeras om dödsfallsutredningen, säger Maria Sacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement, till tidningen.

Michail Lesin var medie- och kommunikationsminister i Ryssland under perioden 1999–2004 och fortsatte sedan som president Vladimir Putins medhjälpare fram till 2009 då han fungerade som rådgivare när tv-kanalen Russia Today, numera RT, grundades.

Vladimir Putin sade efter Lesins död att denne ”bidragit enormt” till utvecklingen av ryska medier.

Kritiker har beskyllt Michail Lesin för att ha inskränkt pressfriheten i Ryssland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.