Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tidigare svensk minister blir rådgivare åt EU:s Juncker

Jean-Claude Juncker och Allan Larsson.
Jean-Claude Juncker och Allan Larsson. Foto: EU/Etienne Ansotte

Sveriges tidigare finansminister Allan Larsson blir särskild rådgivare till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sociala frågor.

”Det behövs en starkare social dimension i EU”, säger Allan Larsson till DN.

Allan Larsson, tidigare bland annat Sveriges finansminister och generaldirektör i EU-kommissionen, har fått ett nytt tungt uppdrag i EU. 

Han blir särskild rådgivare till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sociala frågor.

Allan Larsson är glad och hedrad och säger till DN att uppdraget ska ses i ljuset av att det finns en växande global insikt och samsyn om att fattigdom måste bekämpas.

– Det är ett nytt läge i världen. Budskapet från både IMF, Internationella valutafonden, och OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete, är att det är nödvändigt att göra något åt de växande sociala klyftorna.

– Det handlar inte längre om avregleringar inom det ekonomiska området. För fortsatt ekonomisk utveckling krävs en starkare social dimension, säger Allan Larsson.

Vad går ditt uppdrag ut på?

– EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har lovat att han ska lyfta de sociala frågorna. Juncker anser att EU behöver en social pelare.

– Mitt uppdrag är att ta reda på hur nuvarande EU-system fungerar och fundera på hur de kan förbättras.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/APMen EU-länderna har väldigt olika typer av socialpolitik och när gäller de här frågorna är det i huvudsak de enskilda EU-länderna som bestämmer. Så vad kan du göra?

– Ja, så är det och därför blir det spännande att se hur en ny social pelare kan utformas. Jag ska börja med att träffa arbetsmarknadens parter på Europanivå.

Många EU-länder, med Storbritannien i spetsen, vill dessutom att EU ska ha mindre regler inom det sociala området?

– Ja, och det är ett av skälen till att Jean-Claude Juncker vill att det här arbetet ska inledas inom euroområdet. Andra EU-länder, som inte har infört euron, ska kunna ansluta sig till den sociala pelaren om de vill.

Juncker är kristdemokrat från Luxemburg och du är socialdemokrat från Sverige. Har ni samma åsikter när det gäller de sociala frågorna i EU?

– Vi samarbetade mycket väl när jag var generaldirektör i EU-kommissionen och Juncker var premiärminister i Luxemburg.

– Europeisk politik är dessutom inte lika partiskiljande som man är vad vid på nationell nivå.

Du fyller 78 år senare i vår. Orkar du ett nytt tungt uppdrag?

– Annars skulle jag inte ha tackat ja. Jag känner mig i väldigt god hälsa, men jag har fått avveckla en del andra uppdrag för att hinna med detta.

Fakta:

Allan Larsson, 77 år

Chef för AMS, Arbetsmarknadsverket 1983-89

Finansminister (S) 1990-1991 

Riksdagsledamot (S) 1991-1995

Generaldirektör i EU-kommissionen 1995-2000 med ansvar för arbetsmarknad, sysselsättning och sociala frågor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.