Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tidningsuppgifter: Tredje självmordsbombaren identifierad

I mitten ses Ibrahim El Bakraoui, en av självmordsbombarna på flygplatsen. Det är inte bekräftat, men mannen till vänster kan vara Najim Laachraoui, som antas vara den andra självmordsbombaren på flygplatsen. Identiteten på mannen till höger är fortsatt okänd. Möjligen är han den person som springande setts lämna flygplatsen.
I mitten ses Ibrahim El Bakraoui, en av självmordsbombarna på flygplatsen. Det är inte bekräftat, men mannen till vänster kan vara Najim Laachraoui, som antas vara den andra självmordsbombaren på flygplatsen. Identiteten på mannen till höger är fortsatt okänd. Möjligen är han den person som springande setts lämna flygplatsen. Foto: AFP

Två bröder – Ibrahim el Bakraoui och Khalid el Bakraoui – har bekräftats ligga bakom självmordsbombningarna i Bryssel. På onsdagseftermiddagen kom uppgifter om att den tredje självmordsbombaren, som liksom Ibrahim El Bakraoui utlöste sin laddning på Bryssels flygplats Zaventem, är Najim Laachraoui.


Grafik: Lukas Hansson. Karta: Google Earth.

Franska tidningen Le Monde och belgiska tidningen De Standaard går ut med uppgiften. Le Monde skriver att 25-årige Najim Laachraoui kunnat knytas till explosionen på flygplatsen genom dna-test. Tidningen hänvisar till egna källor.

Under en presskonferens tidigare på onsdagen bekräftade belgisk åklagare att det rör sig om Khalid El Bakraoui, 27 år, som sprängde sig i tunnelbanan vid stationen Maelbeek. Fingeravtryck knyter mannen till platsen.

Hans bror, Ibrahim El Bakraoui, 30 år, har identifierats som en av självmordsbombarna som slog till mot avgångshallen på flygplatsen Zaventem i Bryssel. Mannen syns i mitten på den övervakningsfilm från flygplatsen som visar tre män med bagagevagnar. Bilderna är tagna kort före det att Ibrahim El Bakraoui och ytterligare en man – som enligt nya uppgiften är Laachraoui – utlöste varsin självmordsbomb som dödade minst 20 personer.

Den som nu uppges vara identifierad som tredje självmordsbombaren har i flera belgiska medier pekats ut som 25-årige Najim Laachraoui, som sedan i måndags varit eftersökt – men då misstänkt för inblandning i dåden i Paris.

Uppgifterna om att det är han som syns på övervakningsbilden har varken bekräftats eller dementerats av åklagare.

På onsdagen började Brysselborna långsamt återgå till vardagen, samtidigt som polisens jakt efter fler misstänkta terrorister fortsatte med oförminskad kraft. På förmiddagen publicerade belgiska medier uppgifter som gjorde gällande att en man som uppgavs vara Najim Laachraoui gripits, uppgifter som senare togs tillbaka. Det var oklart om polis gripit fel man eller om ytterligare en terrorist fångats in.

Efter tips från en taxichaufför slog polis till mot en lägenhet i Schaerbeek i centrala Bryssel under natten mot onsdagen. I lägenheten fann man stora mängder sprängmedel och en IS-flagga I en soptunna i närheten hittades senare ett slags testamente som författats av Ibrahim El Bakraoui. ”Jag vet inte vad jag ska göra, jagad överallt och inte längre säker”, skrev han enligt statsåklagaren.

Ibrahim El Bakraoui dömdes 2010 till nio års fängelse för att ha avlossat ett automatgevär och skadat en polisman vid ett rån i Bryssel samma år. Khalid El Bakraoui dömdes 2011 till fem års fängelse för en bilkapning.

Efter att belgisk polis släppt identiteterna på de två terrorutpekade bröderna kom intresset även att riktas mot Sverige. Det gäller den 35-årige Mohammed Belkaid som under flera år varit skriven i Stockholmsområdet och som i början av december efterlystes internationellt, misstänkt för inblandning i Parisdåden.

Belkaid sköts till döds av polis i förra veckan i samband med en antiterrorräd mot en lägenhet i Brysselstadsdelen Forest.

Enligt uppgifter till den belgiska tv-kanalen RTBF hyrdes lägenheten i Forest av en av de nu utpekade bröderna El Bakraoui under falskt namn.

Svenska säkerhetspolisen vill inte kommentera spåren som leder till Sverige.

– Det är för tidigt att säga. Vi har kontakt med internationella samarbetspartner. Vi avvaktar nu utredningen som sker i Frankrike och det som kommer att ske i Belgien, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Hade ni koll på Mohamed Belkaid under tiden han levde i Sverige?

– Vi går aldrig in på enskilda uppgifter.

Attentaten i Bryssel har hittills krävt minst 31 människors liv, ett dödstal som befaras stiga ytterligare. 270 människor skadades i dåden. Belgiens terrorhotnivå ligger kvar på den högsta nivån på skalan, enligt ett beslut som togs på onsdagsmorgonen.

Fördjupning. Attackerna i Bryssel
Fördjupning. Dåden i Bryssel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.