Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Tidsfönstret för att gå till anfall krymper”

Tre frågor till DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski angående utvecklingen kring Syrien, där Storbritannien väntar med att delta i en militär aktion mot Syrien tills FN:s vapeninspektörer avlämnar in rapport om gasattacken utanför Damaskus.

Vad betyder det för det anfall som USA och dess allierade förmodas planera?

– Det lämnar USA-presidenten Barack Obama inför valet att vänta med ett anfall eller att agera på egen hand. Det senare alternativet kan inte helt uteslutas, men det skulle svära mot vad Obama står för: att allra helst agera i samverkan med andra länder (även om han överger FN-spåret denna gång).

Är det inte bråttom med att agera?

– Om det ska vara en bestraffningsaktion för en kemvapenattack, som Obama anser är ett fastslaget faktum redan innan FN-inspektörerna har sagt sitt, bör den rimligtvis ske snarast. Tidsfönstret för att gå till anfall har krympt avsevärt om FN-inspektörerna ska arbeta till och med söndag och först därefter ska avlämna sin rapport. På tisdag i nästa vecka inleder Obama sin Europaresa, som för honom till Stockholm och därefter G20-ländernas ekonomiska toppmöte i S:t Petersburg. När han är tillbaka i Washington i slutet på nästa vecka, kan det vara väl sent för en "avskräckningsattack" mot Syrien. Och ju mer tid som går, desto mer kan det internationella motståndet till en militär aktion - lett av Iran, Ryssland och Kina - tillta.

Kan Obama leda ett krig från Stockholm och S:t Petersburg?

– Det vore inte särskilt troligt om det skulle handla om ett storskaligt krig som inkluderade en invasion av ett annat land. Det skulle troligen punktera de redan skakiga relationerna mellan USA och Ryssland. Men i detta fall är rubriken "bestraffning", och väntas likna USA:s missilanfall mot Afghanistan och Sudan efter ambassadbombningarna i Afrika 1998. Man kan också erinra sig att år 2011 befann sig Obama i Brasilien - mitt under en femdagars rundresa i Latinamerika - när han beordrade en militär operation mot Libyens diktator Muammar Khaddafi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.