Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tiggeri olagligt i Storbritannien

Den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnussons (M) skriver på DN Debatt att tiggeri bör förbjudas. Hon hänvisar till att Danmark, Norge, Nederländerna och Storbritannien har sådana förbud.

I Danmark är tiggeri ett brott enligt brottsbalken. En person som trots varning från polis tigger själv, eller som låter sina barn tigga kan dömas till fängelse i max sex månader. En varning anses vara giltig i fem år. Straffet kan bortfalla vid förmildrande omständigheter.

Enligt Köpenhamnspolisen är det vanligt att någon som döms för tiggeri första gången inte straffas alls, andra gången får en villkorlig dom på tio dagar, och tredje gången får tio dagars fängelse. Under sommaren har Köpenhamnspolisen aktivt arbetat med att köra bort hemlösa och tiggare från stadens gator och parker. Insatsen har riktat sig mot utländska medborgare, uppger SR Ekot. 

Sociallagen förbjuder dessutom både kommuner och organisationer att hjälpa de som saknar danskt personnummer, med att exempelvis få plats på ett härbärge. Flera hjälporganisationer har krävt en lagändring och Köpenhamns kommun har vädjat till regeringen om rätt att få hjälpa även dem utan danskt personnummer, men har hittills fått nej.

Enskilda kommuner i Norge kan komma att förbjuda tiggeri, efter ett beslut som togs i stortinget i juni. Förbudet är resultatet av en överenskommelse som regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet gjort med Senterpartiet. Senterpartiet gick med på ett kommunalt beslutat tiggeriförbud, mot att regeringen förbereder ett nationellt förbud som stortinget kan klubba före nästa sommar.

Frågan om tiggeriförbud är omstridd i Norge. En rad remissinstanser har sagt nej, bland andra Advokatforeningen, Frelsesarmeen och Kirkens Bymisjon. Däremot vill Politidirektoratet och Oslo politidistrikt ha ett nationellt förbud. Ett sådant fanns förr i Norge, men det upphävdes 2005.

Tiggeri är inte brottsligt i Nederländerna. Däremot kan lokala myndigheter utfärda ordningsföreskrifter, och om tiggeri anses störa den allmänna ordningen kan tiggaren bötfällas.

Amsterdam, Rotterdam och Haag har infört lokala förbud mot tiggeri. Haag var senast med sitt förbud, som exempelvis förbjuder tiggare att sitta närmare än tre meter från ett hus och som endast tillåter dem att sitta på samma ställe i 30 minuter i taget.

Tiggeri har alltid förekommit i Storbritannien, men knappast varit ett brott som polisen prioriterat. I början av 2000-talet specificerade brittiska regeringen lagtexten för att komma åt dem som satt i system att tigga och ansågs uppträda hotfullt. Ofta var det missbrukare och/eller personer med psykiska problem. Sedan dess kan tiggare också dömas till samhällstjänst.

Ordningsmakten har i olika omgångar haft kampanjer när man upplevt att tiggeriet ökat. Runt 2010 märktes många romska barn som tiggde på gatorna i London. ”Barnen utnyttjas. De vet inte ens att det är olagligt att tigga”, sade en polis då till BBC.

I en riktad insats tillsammans med rumänsk polis greps flera vuxna som utnyttjade barnen som tiggare. Även i dag ser man tiggare på Londons gator, men inte alls lika ofta som i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.