Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tiktok-sparrar-tonarings-konto-efter-inlagg-om-muslimska-lager-i-kina/

Världen

Tiktok spärrar tonårings konto efter inlägg om muslimska läger i Kina

Foto: Gorm Kallestad/TT

PEKING. En tonårings konto stängdes av från den populära sociala plattformen Tiktok efter att ett inlägg hon gjort om muslimer i Kina fick stor spridning. 

Åtgärden spär på farhågorna om att den snabbt växande kinesiskägda plattformen är ett hot mot yttrandefriheten. Tiktok hävdar dock att kontot spärrades av en annan orsak.

Tonåringen Feroza Aziz håller en rosa ögonfranstång i handen, drar långsamt i sina fransar och säger:

– Hej alla, jag ska lära er hur ni får långa ögonfransar.

Men en bit in i den 40 sekunder långa videon på plattformen Tiktok uppmanar hon sina tittare att sluta hålla på med ögonfransarna och i stället använda telefonen för att söka efter information om hur oskyldiga muslimer behandlas i Kina. 

Därefter rabblar hon snabbt en rad saker om de läger, om vilka det läckt information i veckan, som uppemot en miljon muslimer i Xinjiang, nordvästra Kina, sitter i.  Hon kallar det koncentrationsläger för oskyldiga muslimer som separerar familjer, kidnappar dem, tvingar dem att äta fläsk, att konvertera, med mera.

– Det här är en ny förintelse, men ingen pratar om det. Snälla var medvetna, snälla sprid medvetenhet om Xinjiang nu, säger Feroza Aziz innan hon återgår till att ta hand om ögonfransarna. 

https://twitter.com/x_feroza/status/1198912945801043969

Videon fick snabbt miljontals visningar, trots att Tiktok mest är känt för tokroliga och underhållande inlägg. Men ganska snart spärrades också Feroza Aziz konto.

Händelsen spär på misstänksamheten mot kinesiskägda Tiktok, en av de snabbast växande sociala plattformarna. Redan tidigare har bland annat amerikanska politiker befarat att inlägg i plattformen censureras om de inte faller Kina i smaken. De är också oroliga för att bolaget samlar på sig personliga uppgifter om användarna. 

– Tiktok hävdar att de inte lagrar amerikanska användares information i Kina. Det är bra. Men allt som krävs är att någon från kommunistpartiet knackar på dörren till moderbolaget i Kina för att den informationen ska hamna i kommunistpartiets händer, när som helst de behöver den, sade senatorn Josh Hawley i början av november under en hearing om datasäkerhet. 

Ägarbolaget ByteDance har dock upprepade gånger förnekat att så är fallet. Tiktok följer de regler som råder i respektive land, är budskapet. Att Aziz konto togs ner beror på att hon i ett annat inlägg visat en bild på den döda terroristledaren Usama Bin Laden, förklarar en talesman för BBC. Det går emot Tiktoks förbud om innehåll som kan förknippas med terrorism. 

Feroza Aziz förklarar bilden med att den lades upp i ett försök att driva med den rasism hon upplever som muslim i USA, där en del ibland uppmanar henne att gifta sig med Bin Laden.  

Samtidigt har tidigare anställda vid Tiktok berättat för Washington Post att de fick riktlinjer av kinesiska moderatorer om att ta bort videor med socialt eller politiskt innehåll. Och enligt the Guardian, som säger sig ha sett riktlinjerna, förbjuder bolaget ”högt kontroversiella ämnen, såsom separatism, religiösa konflikter, konflikter mellan etniska grupper, till exempel överdriva islamiska sekters konflikter”.