Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 23:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tiktok-tog-bort-hyllad-video-med-kinakritik-ber-om-ursakt/

Världen

Tiktok tog bort hyllad video med Kinakritik – ber om ursäkt

Foto: Gorm Kallestad/TT

Feroza Azizs video på Tiktok där hon inledningsvis döljer sin Kinakritik med instruktioner om hur man får långa ögonfransar hyllades brett. Den ledde också till en avstängning från sociala medie-plattformen, som ägs av ett kinesiskt företag.

Nu ber Tiktok om ursäkt – och skyller på mänskliga faktorn.

Videon inleder 17-åringen med instruktioner om hur man enligt henne förlänger ögonfransar på bästa sätt. Hon övergår dock snabbt i att uppmana tittarna att använda telefonen för att ta fram information om hur oskyldiga muslimer behandlas i Kina. 

Hon belyser sedan de läger som uppemot en miljon muslimer i nordvästra Kina sitter i, något som fått omfattande uppmärksamhet den senaste tiden.

https://twitter.com/soIardan/status/1198664176304037890

Videoinlägget, som fick bred spridning och snabbt nådde över en miljon visningar, ledde till att Feroza Azizs konto spärrades. Videon togs också ned. Tiktok förklarade först avstängningen genom att hänvisa till ett annat av Azizs inlägg, som visar en bild på avlidne terroristledaren Usama bin Ladin, innehåll som skulle ha gått emot företagets policy. 

Läs mer: Läckorna tyder på sprickor i regimen i Peking

På torsdagen bekräftar sociala medie-plattformen att videon raderats. Man säger samtidigt att beslutet inte togs av censurskäl, vilket bland annat många amerikanska politiker befarat: 

”På grund av ett mänskligt moderationsfel plockades den virala videon från den 23 november ned. Det är viktigt att klargöra att inget i våra riktlinjer utesluter innehåll som det i denna video, och den borde inte ha plockats ned”, skriver Eric Han, säkerhetschef på Tiktok USA.

Han tillägger att videon var offline i 50 minuter och ber om ursäkt å företagets vägnar. 

Ursäkten ville inte godtas av Feroza Aziz.

– De försöker mörklägga hela den här soppan. Jag kommer inte låta de komma undan med det, säger hon till Washington Post. 

Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medie-plattformar. Det ägs av techkonglomeratet ByteDance, som har huvudkontoret i Kina. 

Läs mer: Tiktok spärrar tonårings konto efter inlägg om muslimska läger i Kina