Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Till premiärminister David Cameron

Vi vet att Ni är enig med oss om att ett kännetecken på en fri och öppen demokrati är en livlig offentlig debatt som tar upp alla samhällets grundläggande aspekter, där­ibland balansen och den eventuella konflikten mellan statens legitima säkerhetshänsyn liksom skyddet för privatlivet och den fria pressen. Vi vet alla att den nationella säkerheten måste upprätthållas och att en öppen offentlig debatt måste kunna föras om gränserna för och de rättsliga följderna av dessa åtgärder.

Debatten är inte något tecken på svaghet i våra demokratier. Den är grundvalen för vår styrka.

Mot denna bakgrund väcker den gångna veckans händelser i Storbritannien djup oro. Vi må ha olika åsikter om var gränserna ska dras och hur man når den rätta balansen, men vi bör inte skilja oss åt i vår beslutsamhet att värna om en öppen debatt om dessa mycket viktiga frågor. Vi bör också stå enade i att slå vakt om individer som engagerar sig i sådana debatter inom demo­kratins och rättsstatens gränser.

Den fria pressen spelar en avgörande roll i detta avseende, även i lägen där information som avslöjats i pressen är obekväm för regeringar och säkerhetstjänster. Vi är högst förvånade över de åtgärder som brittiska statstjänstemän har vidtagit mot våra kolleger på The Guardian och chockerade över att en ståndaktig försvarare av demokrati och fri debatt som Storbritannien utnyttjar antiterrorlagstiftning för att legalisera trakasserier både mot tidningen och mot enskilda personer som är knutna till den. Det är djupt stötande att polisen nu avser att inleda en brottsutredning. Vi hoppas att den inte kommer att uppfattas som en åtgärd mot journalister som utövar sitt yrke.

Dessa ingripanden kan få följder långt utanför Storbritanniens gränser och undergräva den fria pressen i hela världen.

Det är vår förhoppning att Ni inom kort återkallar dessa beslut och på nytt för in Er regering bland försvararna av den fria pressen och av en öppen debatt, allt i enlighet med Ert lands stolta traditioner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.