Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tillfällig ”vapenvila” i Ukraina

Foto: Vasily Fedosenko/Reuters

Demonstranter och polis har enats om en ”tillfällig vapenvila” fram till klockan 19 svensk tid utanför parlamentet i Kiev, på initiativ av oppositionsledaren Vitalij Klytjko. Efter det klockslaget hotar oppositionen att attackera polisen, om presidenten säger nej till deras ultimatum.

För andra dagen i rad har Klytjko, tillsammans med två andra oppositionsledare, suttit i möte med president Viktor Janukovytj. Samtalen avslutades vid lunchtid, och först efter klockan 20 i kväll torsdag (19 svensk tid) kommer Klytjko att uttala sig om resultatet.

Redan i onsdags kväll krävde oppositionen att Janukovytj går med på nyval till parlamentet och presidentposten. Kommer inte ett sådant besked inom 24 timmar – det vill säga i kväll – så antydde Klytjko att han är beredd att ta till våld.

– Om han inte väljer den vägen, då går vi framåt tillsammans, sa han till tiotusentals som hade samlats på Självständighetstorget.

– Om det leder till en kula i huvudet, ja då är det en kula i huvudet.

Efter att det proeuropeiska upproret hade skördat sina första dödsoffer på onsdagen – tre är hittills bekräftade – har natten varit förhållandevis lugn.

På Hrusjevskyjgatan nära parlamentet, där de hårdaste striderna har ägt rum, har barrikader och högar med bildäck brunnit hela natten. Polisen har försökt släcka bränderna, men ett par tusen demonstranter har sett till att tända på igen.

Under "vapenvilan", rådde ett spänt lugn på platsen. På Självständighetstorget – som alla kallar Majdan – har många tusen övernattat och hållit sig varma genom att återigen förstärka barrikaderna kring torget. Den stormning alla fruktade inträffade inte heller denna natt. Under torsdagskvällen samlades återigen demonstranter i centrala Kiev och barrikaderna brann återigen.

Samtidigt ökar spänningen mellan Ukraina och övriga världen. Uppgifter har sipprat ut från ett möte i Kiev mellan utrikesminister Leonid Kozjara och utländska diplomater, bland dem Sveriges Andreas von Beckerath – och inget där tyder på att den ukrainska regeringen är på väg att backa.

Ambassadörerna fick en uppläxning i form av en timslång föreläsning om de nya lagarnas samklang med västeuropeisk rättstradition.

De fick också höra att de "skulle hålla sig borta från Frihetstorget, att de helt enkelt skulle hålla tyst" uppger en källa för webbtidningen EUobserver. Kozjara avbröt mötet när diplomaterna ville ställa frågor.

– De skyller alla oroligheterna på EU. De har helt enkelt förklarat oss krig", sade källan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.