Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tillslag mot präster i pedofilskandal i Chile

00:51. Chilensk polis och åklagare utreder nya anklagelser om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan. På fredagen genomfördes razzior i städerna Temuco och Villarrica i regionen Araucanía i södra Chile. Totalt fem präster i regionen utreds för brott som ska ha begåtts efter år 2000.

Chilensk polis och åklagare utreder nya anklagelser om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan.

På fredagen genomfördes razzior i städerna Temuco och Villarrica i regionen Araucanía i södra Chile. Totalt fem präster i regionen utreds för brott som ska ha begåtts efter år 2000.

Tillslagen var de senaste i en rad där Chile tagit krafttag för att komma till rätta med övergrepp inom kyrkan.

De kom också samma dag som den katolska prästen Oscar Muñoz framträdde i rätten. Muñoz anklagas för övergrepp på sju barn mellan åren 2002 och 2018 och riskerar 15 års fängelse.

– Det är inte en liten sak att dessa mycket allvarliga och upprepade brott tros ha begåtts inne i kyrkan, i ett prästhem, säger åklagaren Emiliano Arias.

Påståenden om sexuella övergrepp inom Chiles katolska kyrka och att man har tystat ner desamma kom fram tidigare i år.

Enligt en av Vatikanen utförd utredning ses chilenska biskopar som skyldiga till ”allvarlig försumlighet” i sin hantering av krisen.

I maj kallade påven över 30 av biskoparna till Rom, där de kollektivt erbjöd sig att avgå efter skandalen. Flera präster har avskedats och påven Franciskus har godkänt fem biskopars avskedsansökningar, varav fyra anklagas för att ha mörkat övergrepp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.