Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tilltufsad Erdogan går balansgång mot presidenttronen

Foto: AP

Premiärminister Tayyip Erdogan, som nu har styrt Turkiet i över 12 år, är i dag en något tilltufsad ledare. Att han i detta skede väljer att besöka Stockholm är ingen slump; Sverige är ett av de länder som är mest positivt till ett turkiskt EU-medlemskap.

Under många år betraktades Erdogans regerande som mycket framgångsrikt, och hans parti AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) som en motor för modernisering inom den muslimska världen. Att Turkiet under hans tid vid makten tagit flera steg framåt råder det enighet om, särskilt den explosionsartade ekonomiska utvecklingen. Men framgångarna är ojämnt spridda.

Det politiska systemet har reformerats och militärens tidigare allmakt – den så kallade djupa staten – blev avsevärt kringskuren. AKP har försökt montera ned det auktoritära och sekulära system som republikens grundare Kemal Atatürk skapade 1923; i det ingick bland annat förbud mot att bära slöja på statliga institutioner.

Men nu får huvudduk för första gången på nära 80 år bäras även i den offentliga sektorns lokaler (med undantag för armén och domarkåren). Och i förra veckan tågade några folkvalda kvinnor för första gången in till en parlamentssession med sjalar på huvudet.
För många turkar sågs det som en symbol för frihet. Andra be­traktar reformen som ett uttryck för att AKP-regeringen är i färd med att införa ett islamistiskt styre i landet.
Erdogan har på senare tid visat allt mer auktoritära tendenser. Det blev tydligt i samband med försommarens händelser i Istanbul, där en fredlig protest mot ett bygge av ett köpcentrum i Geziparken brutalt slogs ner av kravallpolis.

Utrikespolitiskt var Turkiet under flera år en succéstory med ”noll-problem-politiken” som ledstjärna. Denna linje gick ut på att Turkiet, som en centralt placerad spelare mellan Europa och Asien med gränser till flera oroshärdar i Mellanöstern, skulle odla goda relationer med alla sina grannländer. Förbindelserna med Syrien och Israel förbättrades. Men det varade inte länge.

Först surnade det till med Israel, då nio turkiska aktivister dödades under den israeliska militärens bordning av det turkiska fartyget ”Mavi Marmara” som i maj 2010 försökte bryta blockaden av Gaza.

Därefter har Ankaras stöd för den syriska upprorsrörelsen mot Bashar al-Assads regim resulterat i att de två länderna i praktiken har brutit de diplomatiska förbindelserna.
På demokrati- och rättighetsområdet har Erdogan fått hård kritik från USA och EU för flera åtgärder. Inte minst för att pressfriheten har inskränkts, och att mängder av journalister har fängslats eller avskedats.

– Vi saknar en meningsfull opposition, så det är storstadsungdomen, som i Geziparken, som står för ett nytt socialt motstånd, säger Yavuz Baydar, en ledande journalist och kommentator i Istanbul.

Baydar fick erfara regimens intolerans i somras när han sparkades från sin tjänst som läsarombudsman på tidningen Sabah, efter att han skrivit en artikel i New York Times som kritiserade den allt trängre mediefriheten i Turkiet.

Yavuz Baydar anser ändå att Turkiet fortfarande gör framsteg på flera områden. Han nämner kurdfrågan, där språket inte längre är totalförbjudet.

– Men reformerna har stagnerat under de senaste två åren. Och förväntningarna hos kurder och aleviter har inte uppfyllts.

Enligt Baydar försöker Erdogan balansera mellan trycket från EU och inhemska konservativa krafter. Det är lokala val i mars, och fram till dess går han försiktigt fram.

– Hans mål är att bli den förste folkvalde presidenten, det är förklaringen till hans beteende. Före presidentvalet kan man inte vänta sig några större reformer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.