Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tio-civila-dodade-i-idlib-eu-fordomer/

Världen

Tio civila dödade i Idlib – EU fördömer

FN:s säkerhetsråd kallar till extrainsatt möte för att diskutera de eskalerande striderna i nordvästra Syrien.

Attacker mot skolor och sjukhus bryter mot internationell rätt, framhärdar EU.

Rätta artikel

På onsdagen dödades tio civila i lufträder över den syriska Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Den syriska regeringen och Ryssland har trappat upp sina bombningar i området, som till större delen står under jihadistiska rebellers kontroll. Sedan den 29 april har tolv vårdinrättningar, varav två stora sjukhus, träffats i anfallen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

18 stridande rebeller dödades också i luftanfall eller strider på onsdagen, enligt SOHR. Nio regeringssoldater dödades.

FN:s säkerhetsråd kommer att sammanträda på fredag, på initiativ av de tre icke-permanenta rådsmedlemmarna Tyskland, Belgien och Kuwait. Humanitära tjänstemän kommer då att redogöra för en situation där 150 000 människor har drivits på flykt i Idlib på bara en veckas tid.

– Den nyliga militära upptrappningen i nordvästra Syrien, med luftanfall och artillerield riktad mot skolor och sjukhus, inklusive användning av tunnbomber, utgör en oacceptabel överträdelse av internationell lag, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som påminner den syriska regeringen och Ryssland om det avtal de ingick med Turkiet förra året, om en demilitariserad zon i norra Syrien.

I måndags dödades minst 43 personer i strider mellan regeringsstyrkor och jihadister i Idlib. Samma dag besköts den ryska flygbasen Hmeimim, väster om Idlib, med raketer.