Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tio-miljoner-i-borgen-for-var-och-en-av-poliserna/

Världen

Tio miljoner i borgen för var och en av poliserna

De tre före detta poliser som åtalats för mord och medhjälp till mord i samband med George Floyds död ställdes på torsdagen inför en domare i Minneapolis. Samtliga fick en borgen på motsvarande tio miljoner kronor.

De tre avskedade poliserna J. Alexander Kueng, Thomas Lane och Tou Thao filmades när de och en fjärde polis, Derek Chauvin, grep George Floyd på en gata i Minneapolis i USA sedan Floyd misstänkts för att ha använt en falsk 20-dollarsedel.

Chauvin är sedan tidigare åtalad för att avsiktligt ha dödat Floyd.

Domaren satte en borgen på motsvarade tio miljoner kronor för de tre.

Läs mer: Minnesstund för George Floyd i Minneapolis

George Floyds död har startat omfattande protester mot polisvåld och rasism i en rad länder, så även i Sverige. På torsdagen genomfördes en demonstration i Malmö och på söndag planeras ännu en manifestation i Göteborg. I onsdags samlades närmare 8.000 personer i Stockholm under parollen ”Black lives matter”.

På torsdagskvällen hölls en gudstjänst i Minneapolis till minne av George Floyd.

Där talade medlemmar ur ­George Floyds familj men också presidenten för North Central ­University, Scott Hagan, som berättade att universitetet nu startat en fond i George Floyds namn, en fond som kan användas av afroamerikanska elever till studier.

– Jag utmanar alla universitet i landet att göra det samma, sa Hagan.

Läs också:

Polisen: Rätten att få demonstrera väger tungt

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt