Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tioåriga Lindsey Baum försvann för nio år sedan – nu inleds jakten på en mördare

Bild på Lindsey Baum som 10-åring och en bearbetad bild som visar hur Lindsey skulle kunnat ha sett ut som 19-åring.
Bild på Lindsey Baum som 10-åring och en bearbetad bild som visar hur Lindsey skulle kunnat ha sett ut som 19-åring. Foto: missingkids.com

Tioåriga Lindsey Baum försvann när hon gick hem från en kompis i McCleary, Washington 2009. Nu, nio år senare, har hennes kropp hittats av jägare i en avlägsen del av delstaten. Med upptäckten går polisens utredning in på ett nytt spår. 

– Det finns någon därute som vet vem som gjorde det här, säger sheriffen Rick Scott till Washington Post. 

Den 26 juni 2009 tog tioåriga Lindsey Baum tillsammans med en kompis en promenad till kompisens hem i den sömniga småstaden McCleary i delstaten Washington. Hennes mamma hade flyttat till staden två år tidigare tillsammans med Lindsey och hennes trettonåriga bror Joshua, efter att hon och pappan till barnen separerat. Hon trodde att hon hade hittat den perfekta platsen för en trygg uppväxt för sina barn. 

Men efter den där promenaden skulle allting ändras, och den sömniga idyllen förlora sin trygghet. Lindsey Baum frågade hennes kompis föräldrar om hon kunde sova över där, men fick nej. Då påbörjade hon den fyra kvarter långa promenaden tillbaka hem. På bordet i hemmet låg hennes mobiltelefon kvar på laddning. 

Men Lindsey Baum återvände aldrig till sitt hem. Femtio minuter efter att hon skulle ha kommit tillbaka ringde hennes mamma polisen för att säga att hennes dotter var försvunnen. Polisen påbörjade genast en dörrknackning i området, och snart var hundratals frivilliga, poliser och hundar engagerade i att leta efter Lindsey Baum. Föräldrarna delade ut flygblad med dotterns bild och det körde runt lastbilar med bilder på Lindsey för att uppmärksamma folk på hur hon såg ut. 

Familjen startade också en hemsida där de hoppades få allmänhetens tips om vad som kunde ha hänt. 

– Allt jag behöver är att få hem min dotter. Lindsey, snälla kom hem. Vi är inte arga på dig, sade hennes mamma Melissa Baum i en intervju strax efter försvinnandet. 

Polisens efterlysning.
Polisens efterlysning. Foto: Grays Harbor County Sheriff's Office

I en intervju med NBC berättar Rick Scott, sheriff i Grays Harbor County, att utredningen blev så stor att polisen fick ta över delar av stadshuset för att få plats att arbeta. Men man hittade ingen lösning på vad som hänt Lindsey Baum. I oktober 2009 fick FBI tillåtelse att göra en husrannsakan hos en man som bodde i närheten av platsen där Lindsey Baum försvann, och som agerat misstänkt efter försvinnandet. Men husrannsakan ledde inte till att man hittade något som kunde hjälpa utredningen framåt. 

– Jag dog inombords. Det var som att jag var i koma, jag var helt förlamad. Det förstörde allt, särskilt för Joshua. Han förlorade inte bara sin syster; han förlorade också den mamma han känt, sade Melissa Baum till NBC News i juli 2017 om åren efter att hennes dotter försvann. 

Under de år som gått sedan försvinnandet har runt 40 personer varit intressanta för utredningen. Polisen har gjort 20 husrannsakningar och utfört 40 lögndetektortester – men det har inte gett några resultat. Även om ingen av dem som hörts helt har kunnat frias från misstankar, har ingen heller kunnat knytas till försvinnandet.

– Trots allt vi har gjort finns det inga bevis för vad som hänt henne. Det är frustrerande för oss, och ofattbart för hennes familj, sade sheriffen Rick Scott till NBC 2017. 

Lindsey Baums försvinnande och det faktum att polisen inte lyckades ta reda på vad som hänt henne, ledde till att samhällsklimatet i den lilla staden förändrades. 

– Oskulden och tilliten i det samhället har gått förlorat. Barnen brukade vara ute på gatan och leka hela tiden. Nu är de lika bevakade som i ett storstadsområde, sade Rick Scott till tidskriften People 2009 om fallet. 

Den 10 maj 2018, nästan nio år efter att Lindsey Baum försvann, kallade FBI till en presskonferens för att berätta att fallet tagit en ny vändning. 

– Vi är här i dag för att berätta för er att vi fått hem Lindsey. Tråkigt nog har hon inte hittats på det sätt som vi och hennes familj hoppats och bett om under de här nio åren, sade Rick Scott vid presskonferensen enligt Washington Post. 

Nu tror utredarna att Lindsey Baum kidnappades på vägen hem från sin kompis, och att hon senare mördades. Rick Scott lovade under presskonferensen att ”hitta monstret som gjort detta och ställa personen till svars”. 

– Under de senaste nio åren har vi inte säkert kunnat säga att det här handlade om något mer än ett saknat barn. Våra böner och familjens hopp har varit att vi någon gång kommer att hitta henne levande och kunna ta hem henne. Nu behöver vi i stället hitta en mordmisstänkt, sade Rick Scott. 

Lindsey Baums kropp hittades av jägare i en avskild del av östra Washington i september förra året. Eftersom man då inte visste om kvarlevorna hade något att göra med ett brott tog det tid innan FBI testade kroppen. Det var därför först den 10 maj i år som man kunde konstatera att kroppen som hittats var Lindsey Baum. Och den nya upptäckten gör att en ny utredning nu påbörjas. 

– Det finns någon därute som vet vem som gjorde det här och hur det gick till, och det finns människor som har information som vi behöver för att starta upp den här utredningen så att den kan kulminera i ett gripande. Vi behöver de där människorna som har modet att träda fram och dela den här informationen anonymt; genom ett sms, eller hur de än vill ge den, sade Rick Scott till reportrar på söndagen enligt Washington Post. 

På Facebooksidan ”Find Lindsey Baum” gjorde familjen ett uttalande efter FBI:s presskonferens. 

”Vi upplever nu en stor bedrövelse och sörjer förlusten av vår ängel Lindsey, och vi ber respektfullt om förståelse för vårt behov av att få vara ensamma. Tysta böner i stöd välkomnas alltid.”

De boende i McCleary tog emot beskedet om att Lindsey Baum hittats med bestörtning. 

– Det krossar en. Man har bett för att hon ska finnas därute och att hon ska vara okej, och man hoppas på det bästa, så händer det här och gör alla nedstämda. Vi vet fortfarande inte vad hon gått igenom så det är svårt att tänka på det, sade Kaytlyn Reed, Lindsey Baums tidigare skolkamrat till den lokala radiokanalen Komo news. 

Den lokala politikern i Grays Harbor County, Vickie Raines, skrev på Facebook efter beskedet: 

”Det finns fortfarande ett monster därute. Det här är en sorglig, sorglig dag. Det här var definitivt inte det vi hade hoppats på.”

I USA försvinner hundratusentals barn varje år, även om antalet försvinnanden har sjunkit de senaste tio åren. Enligt FBI försvann 465.676 barn år 2016, jämfört med 662.228 barn tio år tidigare. 

Enligt det amerikanska nationella centret för försvunna barn är det dock bara runt en procent av de barn som försvinner som kidnappats av någon som de inte känner. 91 procent av de barn som försvinner har lämnat hemmet frivilligt. 

När barn kidnappas av främlingar leder det till stora rubriker, och oro bland föräldrar. Men enligt en studie som det amerikanska justitiedepartementet gjorde år 2002 är det bara 0,1 procent av alla försvinnanden som kan definieras som ”stereotypiska försvinnanden”, det vill säga att en okänd person tar ett barn i syfte att antingen döda eller hålla barnet fången under en längre tid. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.