Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tioåring terroristmisstänktes efter felstavning

En tioårig brittisk pojke blev polisförhörd sedan han stavat fel i en skoluppsats. Av misstag skrev han ordet ”terrorist”.

En tioårig pojke i den lilla staden Accrington strax norr om Manchester skrev i en skoluppsats den 7 december i fjol att han bodde i ett ”terroristhus”.

Det han egentligen försökte skriva var att han bodde i ett radhus. Det heter på engelska ”terraced house”, vilket uttalas nästan likadant som ”terrorist house”.

När lärare såg vad pojken skrivit gjorde de en polisanmälan, rapporterar bland andra BBC.

Enligt en brittisk antiterrorlag som trädde i kraft förra året måste lärare rapportera alla misstänkta terrorismkopplingar till polisen.

Kritiker mot den nya lagen menar att det finns en risk att lärare överreagerar i stället för att använda sitt sunda förnuft, av rädsla för att bryta mot lagen.

Polisen förhörde pojken och undersökte även en bärbar dator som hittades i hans hem. Familjen trodde först att det var ett skämt.

En kusin till pojken berättar för BBC att hans tioåriga släkting traumatiserats av händelsen.

– Han är rädd för att skriva och använda sin fantasi nu.

Familjen har krävt en ursäkt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.