Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tiotusentals-brander-forsvarar-luftfororeningar/

Världen

Tiotusentals bränder försvårar luftföroreningar

Bönder bränner jordbruksavfall i Punjab Foto: Narinder Nanu/AFP

För att minska luftföroreningarna i New Delhi har högsta domstolen i Indien beordrar bönderna i tre delstater att omedelbart sluta att bränna jordbruksavfall. Hittills har mer än 30.000 bränder registrerats bara i Punjab.

Luftföroreningarna i Delhi är de värsta på tre år och myndigheterna har utfärdat hälsonödläge. Huvudstadens chefsminister Arvind Kejriwal, som använder ord som ”outhärdligt och ”gaskammare” när han beskriver läget, ger lantbrukare i granndelstaterna skulden. 

Enligt regeringens mätningar ligger bränderna av jordbruksavfall bakom 46 procent av luftföroreningarna den här veckan. 

Beskedet från högsta domstolen innebär att delstatsregeringarna i Punjab, Haryana  och det folkrika Uttar Pradesh med 200 miljoner får ansvar för att bränderna upphör.  

”Folk dör, det här kan inte få fortsätta i ett civiliserat land”, heter det i ett uttalande från två av domstolens domare.

I praktiken är det dock lättare sagt än att få till ett stopp. Miljontals fattiga bönder har inte råd att köpa jordbruksmaskiner. Deras enda möjlighet att få undan avfallet är att bränna det och därför kommer de sannolikt att trotsa högsta domstolen. Bränderna beräknas pågå i minst två veckor till.

I Delhi hålls skolor och byggarbetsplatser stängda. Biltrafiken har reducerats och människor rekommenderas att inte vistas utomhus i onödan.

Läs mer: 

Drastiska utsläppsåtgärder i New Delhi

Högsta domstolen: Delhi kvävs och vi gör ingenting

Luftföroreningar stoppade flyg från att landa