Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tiotusentals-flyr-skogsbrand-i-kalifornien/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

150.000 evakuerade undan Kaliforniens bränder – fem omkomna i norr

00:44. Stora delar av staden Paradise i Kalifornien uppges vara förstörd av branden, som sprider sig snabbt.

Bränder i Kalifornien har lett till att totalt 150.000 personer har evakuerats. Fem personer har omkommit i den explosiva skogsbrand som totalförstört staden Paradise i norr. Omkring 30.000 personer i och omkring staden har tvingats lämna sina hem. Samtliga cirka 13.000 invånare i Malibu vid Stilla havskusten i söder uppges ha evakuerats undan hotande markbränder.

– Hela Paradise brinner. Vi fick åka genom lågorna för att ta oss hit, säger Bob Van Camp till tv-kanalen Action News Now.

Han har på sin motorcykel lyckats fly från staden, med runt 26.000 invånare och belägen 13 mil norr om delstatens huvudstad Sacramento. Övriga invånare i Paradise uppges alla ha tvingats fly hals över huvud då elden drog in, kvarter för kvarter, underblåst av torka och hårda vindar. Branden bröt ut på torsdagsmorgonen och spred sig sedan över ett 70 kvadratkilometer stort område inom loppet av blott sex timmar.

Vid lunchtid på fredagen, lokal tid, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN att fem personer som färdades med bil i området omkom då deras fordon kringrändes av lågor. Dödsfallen är de första som rapporterats från branden i norr. Räddningstjänsten fruktar att dödstalet kan komma att stiga.

Det är fortsatt oklart hur många som skadats i branden, som på fredagen alltjämt var utom kontroll.

Amerikanska medier rapporterar att det totala antalet som på order av myndigheter har evakuerats, på fredagen var uppe i 150.000 personer.

Delstatsmyndigheter uppger att människor har lämnat sina fordon på vägarna och flytt till fots, bärande på barn och husdjur. Staden Paradise beskrivs som totalförstörd, branden har slukat bostadsområden, sjukhus och skolor. 

– Paradise är ödelagt. Allting är förstört, säger Scott Maclean, talesperson för delstatens brandskyddsdepartement.

Han bedömer att tusentals byggnader har brunnit ner i staden. 

En villa brinner kraftigt i Paradise, Kalifornien. Myndigheter uppger att invånarna i staden har lämnat sina fordon på vägarna och flytt till fots.
En villa brinner kraftigt i Paradise, Kalifornien. Myndigheter uppger att invånarna i staden har lämnat sina fordon på vägarna och flytt till fots. Foto: Noah Berger/AP
Vårdpersonal och räddningstjänst evakuerar patienter från sjukhuset Feather River i staden Paradise, då branden fortsätter att härja i området.
Vårdpersonal och räddningstjänst evakuerar patienter från sjukhuset Feather River i staden Paradise, då branden fortsätter att härja i området. Foto: Justin Sullivan/AFP
Hotellet Paradise Inn i lågor.
Hotellet Paradise Inn i lågor. Foto: Josh Edelson/AFP
Orsaken till branden är inte klarlagd, men det varma och torra vädret har bidragit till den snabba spridningen. Paradise, Kalifornien.
Orsaken till branden är inte klarlagd, men det varma och torra vädret har bidragit till den snabba spridningen. Paradise, Kalifornien. Foto: Josh Edelson/AFP
Paradise, Kalifornien.
Paradise, Kalifornien. Foto: Justin Sullivan/Getty
Det är ännu oklart hur många som skadats i branden, som är utom kontroll.
Det är ännu oklart hur många som skadats i branden, som är utom kontroll. Foto: Josh Edelson/AFP
En utbränd bil står ensam kvar mitt i vägen i staden Paradise. Myndigheterna beskriver staden som totalförstörd.
En utbränd bil står ensam kvar mitt i vägen i staden Paradise. Myndigheterna beskriver staden som totalförstörd. Foto: Justin Sullivan/Getty
Omkring 30.000 personer i och omkring staden Paradise i norra Kalifornien har tvingats lämna sina hem.
Omkring 30.000 personer i och omkring staden Paradise i norra Kalifornien har tvingats lämna sina hem. Foto: Josh Edelsson/AFP
Paradise, Kalifornien.
Paradise, Kalifornien. Foto: Justin Sullivan/AFP
Sjukhuset Feather River i Paradise har evakuerats och tar emot patienterna utomhus.
Sjukhuset Feather River i Paradise har evakuerats och tar emot patienterna utomhus. Foto: Justin Sullivan/AFP
Svart brandrök drar in över en gård i Paradise, Kalifornien.
Svart brandrök drar in över en gård i Paradise, Kalifornien. Foto: Josh Edelson/AFP

Västliga vindar låg på fredagen på från öster ut mot Stilla havskusten, cirka 19 mil bort, vilket gjorde att elden hotade närmast att dra vidare från Paradise till grannstaden Chico, med 93.000 invånare, cirka två mil västerut.

Orsaken till branden, som bröt ut på torsdagsmorgonen lokal tid, är inte klarlagd, men det varma och torra vädret har bidragit till den snabba spridningen.

– Vi har inte haft regn sedan maj. Området är som en bränslesäng som exploderar och sprider branden, säger brandchefen McLean.

Omfattningen av katastrofen väntas inte stå klar ännu på flera dagar, enligt Kaliforniens brandskyddsdepartement.

Guvernören Gavin Newsom har utlyst katastroftillstånd i det drabbade området, skriver nyhetsbyrån AP.

Den starka Santa Ana-vinden – samlingsnamn för starka, mycket varma och torra vindar i Kalifornien som blåser in från ökenområden i öster – driver på spridningen av skogs- och markbränder och meteorologer varnar för att liknande explosiva bränder kan uppstå nästan var som helst i delstaten, under senare tid plågad av envist kvardröjande torka. 

Detta besannades några timmar efter insatsen i Butte county i delstatens norra del, som inkluderar både Paradise och Chico, då räddningstjänsten larmade om två markbränder söderut, i områden intill storstaden Los Angeles, som spred sig snabbt.

Kraftiga Santa Ana-vindar för in rökmoln över kustområdet vid strandstaden Malibu, strax nordväst om Los Angeles.
Kraftiga Santa Ana-vindar för in rökmoln över kustområdet vid strandstaden Malibu, strax nordväst om Los Angeles. Foto: Reed Saxon/AP

Evakuering har följt längs Stilla havskusten kring Malibu. Den fashionabla strandstaden har omkring 13.000 invånare och enligt senare uppgifter hade den redan före lunchtid, lokal tid på fredagen, helt ha tömts på invånare.

Räddningstjänsten i Los Angeles och Ventura county uppgav på fredagen att ett flertal byggnader hade förstörts. Mer exakta tal över förödelsen går dock ännu inte att fastställa. 

Det finns ingen uppgift om några skadade i bränderna i Kaliforniens södra del, rapporterar AP.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.