Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tiotusentals-pa-vag-for-hogtid-samtidigt-som-tyfon-narmar-sig/

Världen

Tiotusentals firar högtid samtidigt som cyklon närmar sig

Den mycket kraftiga cyklonen Amphan närmar sig nu Bangladesh och nordöstra Indien. Detta samtidigt som tiotusentals människor befinner sig på väg till fots för att fira en religiös högtid.

Cyklonen som befinner sig i Bengaliska viken närmar sig nu land i nordöstra Indien och Bangladesh, två områden som ofta är utsatta för tropiska cykloner. Styrkan var på måndagskvällen svensk tid av kategori 4, vilket innebär vindar på mellan 60 och 70 meter per sekund.

Samtidigt som cyklonen närmar sig Bangladesh befinner sig tiotusentals människor på väg från huvudstaden Dhaka till sina hembyar och samhällen för att fira den religiösa högtiden Eid som infaller den 24 till 25 maj. Detta trots att regeringen begränsat rörelser inom landet mellan den 17 och 28 maj, skriver Daily Star

Enligt tidningen är färjor från Dhaka fullpackade med människor som nu riskerar att föra coronasmittan vidare ut i landet. Kommunala transportmedel är stoppade för att hindra smittspridningen och nu går människor i stället till fots i stora grupper.

Även om cyklonen mattas när den når land – den väntas hålla kategori 3-styrka när den kommer in över land strax söder om indiska Calcutta på onsdagen – kan den leda till flera meter högre vattenstånd än normalt. Enligt vissa uppskattningar kan det bli upp till nio meter.

Bangladesh har hittills relativt få bekräftade virusfall, 22.268, och 328 dödsfall kopplade till covid-19. Indien har närmare 100.000 bekräftade fall och drygt 3.000 avlidna. 

Myndigheterna i de båda länderna oroas nu över vad som kan hända om man tvingas sätta upp evakueringsläger där människor kommer att tvingas trängas med andra.