Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tiotusentals-pensionerade-lakare-och-sjukskoterskor-sluter-upp/

Världen

Tiotusentals pensionerade läkare och sjuksköterskor sluter upp

Bild 1 av 2
Foto: Luca Bruno
Bild 2 av 2 Irlands hälsominister Simon Harris.
Foto: Artur Widak

PARIS. Fler än 24.000 pensionerade läkare, sjuksköterskor och vårdstudenter har anmält sig som frivilliga i Irland, sedan regeringen vädjat om stöd att hantera covid-19-pandemin.

I många länder i Europa mobiliseras nu alla tillgängliga personalresurser för att klara av den växande krisen. 

Läkarstudenter, pensionerad sjukvårdspersonal, reservister – Europas vårdsystem behöver dem alla.

– Vi kommer att anställa samtliga som har rätt kvalifikationer i vården. Vår enda begränsning är hur många vi kan få tag på. Ditt land behöver dig! sa Irlands hälsominister Simon Harris i måndags kväll, då flera högt uppsatta läkare i landet varnat för en ”annalkande tsunami” av fall av covid-19.

Gensvaret blev stort: på bara ett dygn anmälde sig 24.000 personer som frivilliga.

”Irland, jag älskar er! Vilken fantastisk nationell mobilisering. Stort tack! Låt oss nu fortsätta!”, twittrade hälsoministern på onsdagen. 

Liknande mobiliseringar pågår runt om i Europa. I Italien har myndigheterna kontaktat tiotusentals läkarstudenter, pensionerade läkare och sjuksköterskor för att klara krisen. 

– Jag ber er av hela mitt hjärta, vi behöver er kompetens, er erfarenhet, er effektivitet. Hjälp oss! vädjade Giulio Gallera, högste ansvarig för vården i Lombardiet, till pensionerade kollegor på torsdagen.

Vårdpersonal i Italien.
Vårdpersonal i Italien. Foto: Fabio Sasso

Vårdpersonalen i Italien är mycket utsatt, delvis på grund av brist på skyddsutrustning. Fler än 2.600 vårdanställda har hittills insjuknat i covid-19 – drygt 8 procent av alla fall i landet. 

Ett dilemma är dock att många i gruppen pensionerade kan tillhöra riskgrupper.

I Spanien uppmanas därför enbart pensionerade läkare och sjuksköterskor under 70 år att träda i tjänst – och helst då ”omedelbart”.

Enligt brittiska medier förbereder Storbritanniens myndigheter en förordning som öppnar för att personer som arbetat inom vården de senaste tre åren ska kunna återvända, även om de gått i pension.

I Frankrike finns sedan tidigare en ”vårdreserv” med tusentals frivilliga som arbetat inom vården – både pensionärer och individer som gått vidare till andra yrken eller som är arbetslösa. Hittills har några hundra utvalda personer satts i tjänst, och antalet väntas öka inom kort.

Även i de värst drabbade delarna av Tyskland har man börjat upprätta listor över pensionerade läkare och sjuksköterskor som skulle kunna blixtinkallas om läget förvärras.

Läs mer: London stänger tunnelbanestationer och kallar in reservsoldater  

Läs mer: Kastrullprotest mot Bolsonaro och krav om riksrätt