Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 08:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tiotusentals-protesterar-i-hongkong-trots-forbud-mot-maskering/

Världen

Tiotusentals protesterar i Hongkong trots förbud mot maskering

00:58. Polisen använder tårgas mot aktivister i Hongkong, där tiotusentals fortsätter att trotsa den nyligen aktiverade nödlagen som förbjuder att de demonstrerande maskerar sig.

Ett par nya demonstrationståg samlade på söndagen tiotusentals deltagare som maskerat sig i protest mot det nyligen införda förbudet att dölja ansiktet i Hongkong. Polis övervakade demonstranterna och satte in tårgas mot ett av tågen, men vid 16.30 lokal tid fanns inga rapporter om kravaller. 

Efter den lugnare lördag som följde på fredagsnattens konfrontationer mellan demonstranter och polis, förbereder sig staden på söndagen för nya oroligheter. 

Förbudet mot att bära ansiktsmask – som Hongkongs ledare Carrie Lam införde på fredagen med stöd av en gammal kolonial nödlag – har eldat på upproret, och ansiktsmasker delas ut till allmänheten av demonstranterna. 

Polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna som protesterade mot det nya maskeringsförbudet i Hongkong. Foto: Vincent Thian/AP

– Lagen gör att fler människor kommer att ta till gatorna. Vi är inte rädda för den, vi kommer att fortsätta att kämpa. Vi kämpar för rättvisa. Jag tar på masken för att visa regeringen att jag inte är rädd för tyranni, säger en av de demonstrerande till Reuters. 

Enligt den nyinförda lagen kan den som maskerar sig få ett års fängelse som straff.

Det var bara timmar efter att Lams förbud trädde i kraft vid midnatt natten mot lördagen som Hongkong upplevde en av de värsta kravallnätterna sedan demonstrationerna började i våras. 

På söndagen rapporteras också en domstol ha gått emot ett bestridande av nödlagen som demokrativänliga parlamentsledamöter lämnat in.

En högt uppsatt domare avslog då parlamentsledamöternas krav, samtidigt som två nya demonstrationståg inleddes på båda sidor om Victoria Harbour. Parlamentsledamöterna menade att nödlagen, som gör att parlamentet kan kringgås, strider mot stadens konstitution, skriver TT. 

Protesterna i Hongkong började som ett uppror mot ett lagförslag som skulle tillåta utvisning av brottsmisstänkta personer till rättegångar i Kina, men har utvecklats till en demokratirörelse med udden riktad mot vad man menar är Kinas ökande repression i Hongkong. 

Kina har tillbakavisat anklagelserna och har hävdat att utländska regeringar, bland andra USA och Storbritannien, eldar på antipatin mot Kina. 

Protesterna har slagit hårt mot Hongkongs ekonomi, eftersom handeln och nöjesindustrin drabbas när butiker och restauranger tvingas stänga i samband med oroligheterna. 

Enligt en undersökning som Goldman Sachs gjort ska staden ha förlorat 4 miljarder dollar till rivalen Singapore på grund av demonstrationerna, skriver Reuters.