Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tjeckiens president: ”Omöjligt integrera muslimer”

Foto: Patrick Kovarik/AFP

Tjeckiens president Milos Zeman är en uttalad flyktingmotståndare. Nu skapar nya kontroversiella uttalanden rubriker. ”Att integrera muslimer är praktiskt omöjligt”, hävdar Zeman i en tv-intervju.

— Erfarenheten från länder med getton visar att det är praktiskt omöjligt att integrera muslimer, menar Zeman enligt tidningen Prague Post.

Den 71-årige presidenten är redan tidigare känd som motståndare till att ta emot flyktingar. Men till skillnad mot flera andra främlingsfientliga och flyktingkritiska politiker i Europa har Zeman en lång karriär på vänsterkanten bakom sig.

Han började som kommunist men blev socialdemokrat efter sammetsrevolutionen som svepte bort kommunisterna från makten i Prag. En period var han till och med s-märkt premiärminister.

2007 lämnade han Socialdemokraterna och bildade ett nytt parti, innan han 2013 blev Tjeckiens förste direktvalde president.

Det var i en tv-intervju i helgen som Milos Zeman fick frågor om flyktingsituationen.

– Låt dem ha sin kultur i sina egna länder. Men ta den inte till Europa, i så fall slutar det som i Köln, sade presidenten i intervjun som skapat rubriker runt om i Europa.

Tjeckien är ett av flera EU-länder i östra och centrala Europa som har röstat emot en jämnare fördelning av flyktingar mellan medlemsländerna. Landet har sedan visserligen sagt ja till att ta emot en kvot enligt en EU-plan där 160.000 flyktingar ska fördelas mellan medlemsländerna. Men Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka tror inte att det kan fungera eftersom flyktingar vill till Tyskland och några andra EU-länder, skriver The Guardian.

Milos Zeman har redan tidigare gjort kontroversiella utspel om flyktingar. Nyligen hävdade han att flyktingströmmen styrs av Muslimska brödraskapet i Egypten och att målet är att ”gradvis ta över Europa”.

Och i sitt jultal kallade Zeman flyktingvågen för en ”organiserad invasion”

– Jag är helt övertygad om att vi ser en organiserad invasion och inte en spontan flyktingvåg, säger Zeman enligt nyhetsbyrån TT-AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.