Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tjetjenien-uppges-tortera-homosexuella/

Världen

Tjetjenien uppges tortera homosexuella

En representant för Europarådet har konfronterat myndighetspersoner i Tjetjenien om rapporter att homosexuella torteras och hålls fängslade.

TT Text

Frank Schwabe tog upp frågan under besök i Groznyj och den ryska huvudstaden Moskva.

– Rapporterna är mycket allvarliga om kränkningar av kvinnor, av hbt-personer samt om illegala fängslanden, sade Schwabe som är tysk socialdemokrat.

Europarådets man följer upp rapporter om tortyr av homosexuella män som först blev kända 2017.

Schwabe fick sitt kanske viktigaste möte avbokat: det med Tjetjeniens starke men omstridde ledare Ramzan Kadyrov. Han förnekade anklagelserna inför besöket.

"Här gifter sig kvinnor med män och män med kvinnor. Så har det varit i tusen år, och så kommer det att förbli – oavsett vad västländer påstår", skrev Kadyrov.

– De påstår att det inte finns någon hbt-grupp i Tjetjenien, och därmed kan det inte heller finnas något våld som riktas mot dem, sade Schwabe.

Ämnen i den här artikeln:

Tjetjenien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt