Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tjetjeniens homosexuella lever under dödshot

På ett härbärge för homosexuella i Moskva väntar just nu sex personer på att kunna lämna landet och söka asyl i Europa.
På ett härbärge för homosexuella i Moskva väntar just nu sex personer på att kunna lämna landet och söka asyl i Europa. Foto: Oksana Yushko

Moskva. Hundratals homosexuella har fängslats och torterats i Tjetjenien. Många flyr. DN har träffat några av dem som väntar på att kunna lämna Ryssland. De lever under ett konkret dödshot.

– Jag har titanskruvar i käken. Kalla mig en liten terminator! Nu behöver jag bara köpa mig några medaljer och hänga på bröstet så kan jag kalla mig krigsveteran.

Musa skrattar kort. Han fingrar nervöst på sin cigarett, flyttar den från hand till hand. Vi har suttit och pratat på varsin smal brits mitt emot varandra i över en timme och han behöver röka.

Inne i munnen har han en stålkonstruktion som håller käken på plats. Det har han haft sedan slutet av mars då ett gäng okända personer i Moskva drog in honom i en bil och misshandlade honom i över en timme. De ville få honom att tala om var han bor tillsammans med sin ”bögkompis”.

– De hade svarta kläder på sig och svor oupphörligt medan de slog mig, vartannat ord var ”bögjävel”. De visste vad jag hette, de var ute efter mig och Said.

Musa bor ihop med sin bästa vän Said, som är homosexuell. Själv är han bisexuell och betraktas av sin familj som onormal. Bägge är tjetjener och har inte besökt Tjetjenien på flera år. Deras släktingar har satt ett pris på deras huvuden – trots att de bor i Moskva.

Det var redan innan de tjetjenska myndigheterna inledde en utrensningskampanj mot homosexuella, som nu har pågått i över en månad. Enligt den oberoende tidningen Novaja Gazeta, som avslöjade förföljelserna, inleddes kampanjen efter att den ryska HBTQ-organisationen GayRussia i början av mars ansökte om att få ordna en gayparad i Naltjik, Tjerkesk och Majkop. Alla de här städerna ligger i norra Kaukasien, i Tjetjeniens grannskap.

De tjetjenska myndigheterna, som har trakasserat homosexuella redan tidigare, tog det hela som en krigsförklaring. Personer som misstänktes för homosexualitet ringades in, deras telefoner genomsöktes och de torterades med bland annat elchocker för att fås att avslöja andra.

Till saken hör att ingen homosexuell i Tjetjenien är öppen med sin identitet. Det är helt enkelt livsfarligt. Man träffas i slutna rum. Många är gifta och har familj.

– Jag har aldrig talat om för en enda människa vem jag är. Jag har aldrig gått på en enda gayklubb ens i Moskva. Det enda jag begär är att få leva mitt liv i fred, gå till jobbet som alla andra. Ändå får jag inte vara i fred, säger Musa.

Vår enda möjlighet är att lämna Ryssland helt och hållet. Här blir vi dödade eller utlämnade till våra släktingar, vilket är detsamma som döden.

Enligt Novaja Gazeta har minst tre personer dött och av allt att döma flera hundra arresterats i den tjetjenska utrensningskampanjen. Den oberoende ryska nättidningen Meduza rapporterar att 25 personer har lämnat Tjetjenien och sökt sig till Moskva där den ryska HBTQ-organisationen LGBT-nätverket erbjuder dem tillfälligt skydd.

Vi träffar Said och Musa på ett sådant härbärge, där sex personer för tillfället befinner sig. De väntar på att få visum till Tyskland eller Frankrike för att kunna lämna landet. Nästa mål är att ansöka om asyl.

– Vår enda möjlighet är att lämna Ryssland helt och hållet. Här blir vi dödade eller utlämnade till våra släktingar, vilket är detsamma som döden. Vi har alltid varit en skam i släktens ögon och att Kadyrov har startat en ny kampanj gör saken ännu värre, säger Said.

Läs mer: Homosexuella bortförda i Tjetjenien

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har tidigare gjort sig känd för sin skrupelfria kamp mot terrorister, där många oskyldiga har råkat illa ut. Enligt Musa och Said är kampen mot homosexuella en fortsättning på samma slags agerande. Kadyrov behöver fiender, och homosexuella är en bekväm sådan, trots att tjetjenska myndigheter samtidigt vidhåller att de inte ens existerar i Tjetjenien.

– Varför tror ni att Kadyrov inte kan röra sig någonstans utan att vara omgärdad av en kortege? Det är för att så många i Tjetjenien avskyr honom. Officiellt röstar 99,9 procent på Kadyrov, i praktiken är han avskydd av majoriteten. Han är en sjuk person, en psykopat. Det leder till den här sortens beteende, säger Musa.

Andra personer vi träffar på boendet har flytt direkt från Tjetjenien. En av dem, Isa, har också titanskruvar i käken efter att ha blivit misshandlad av polis. Andra har torterats med elchocker. Stämningen är dämpad, alla hoppas komma härifrån så snart som möjligt.

– En psykolog kom nyligen hit och pratade med oss. Det kändes bra. Men det är inte så lätt att hålla ihop mentalt. Vi har levt i skräck i flera år och sedan Musa blev misshandlad i slutet av mars har jag ibland svårt att hålla paniken borta. Jag tänker ofta: Snart är de här för att skjuta oss, säger Said.

– Sluta nu! utbrister Musa med hetta. Det blir inte bättre av att tänka på det där. Var lite positiv nu!

Det säger Musa utan minsta spår av ironi. Han vill överleva. En dag i taget.

Fotnot: Namnen i artikeln är ändrade för att skydda de intervjuade.

Fakta. Utrensningskampanj

I början av april publicerade den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta en artikel om hur tjetjenska myndigheter har inlett en utrensningskampanj mot homosexuella som går ut på arresteringar, tortyr och misshandel. Flera hundra ska ha arresterats. Tre personer ska ha dött.

Enligt Novaja Gazeta inleddes kampanjen efter att organisationen GayRussia hade ansökt om att få ordna en gayparad i bland annat Naltjik som ligger i närheten av Tjetjenien. GayRussia har nu dragit Novaja Gazeta inför rätta och kräver en miljon rubel i skadestånd för förtal.

Ryska presidentens pressekreterare Dmitrij Peskov säger att de ryska myndigheterna undersöker fallet. Tjetjenien är en del av Ryssland och den här formen av förföljelser strider mot rysk grundlag.

Novaja Gazetas personal har blivit hotad. I går anlände ett kuvert från Tjetjenien med vitt pulver till redaktionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.