Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tjurfäktning förbjuds i Katalonien

Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP
Regionparlamentet i spanska Katalonien beslutade på onsdagen att förbjuda tjurfäktning, vilket fick motståndare till den hundratals år gamla traditionen att jubla utanför mötessalen.

Många spanska ögon var riktade mot Katalonien när parlamentet röstade för att tjurfäktning inte längre ska undantas i förbudet mot att döda eller behandla djur illa. Katalonien blir den första spanska fastlandsregionen att förbjuda tjurfäktning och djurrättsaktivister vann därmed mot traditionalister som hävdat att tjurfäktning speglar den spanska folksjälen.

Förbudsförslaget nådde beslutsfattarna sedan 180.000 katalaner skrivit på en protestlista utlagd av organisationen Prou! (”Nog nu!”).

I onsdagens slutomröstning fick förbudet stöd av 68 ledamöter, medan 55 röstade emot.

– Det finns vissa traditioner som inte kan stanna i tiden trots att samhället förändras. Vi behöver inte förbjuda allt men de mest degraderande sakerna ska förbjudas, sade Jose Rull, parlamentsledamot för Kataloniens nationalistiska parti CIU.

Förbudet träder i kraft första januari 2012 och huvudstaden Barcelonas sista aktiva tjurfäktningsarena, Monumental, liksom ett fåtal andra kvarvarande i regionen får stängas. Redan 1991 förbjöds tjurfäktning på spanska Kanarieöarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.