Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tolv döda i attack mot satirtidning

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo attackerades vid lunchtid av två män, möjligen tre, beväpnade med automatvapen. Franska åklagare bekräftar att tio människor dödats i attentatet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Senare kom uppgifter om att tolv personer dödats. Polisen jagar de misstänkta attentatsmännen i Paris.

– Två män i svarta huvor tog sig in i byggnaden med [automatkarbiner av typen] Kalasjnikov. Några minuter senare hörde vi en mängd skott, säger vittnet Benoit Bringer, enligt nyhetsbyrån Reuters.

När männen stormade in på redaktionen ska en person först ha tagits som gisslan. Männen uppgavs kunna namnen på flera av journalisterna. Flera av dem flydde upp på taket.

Beskjutningen ska ha skett i tidningens reception, enligt franska tidningen Liberation. Maskerade män ska sedan ha tagit till flykten.

En polis uppges vara skadad. Vittnen såg män med blodfläckar komma ut ur byggnaden. Det var vid 15.45-tiden oklart var gärningsmännen befann sig.

Tidningens redaktion ligger i Paris elfte arrondissement och är ofta under polisbevakning. Vittnesmålen går isär om det handlar om två, tre eller fyra skadade.

Tidningen publicerade de så kallade Muhammedteckningarna och har sedan länge varit hotad av radikala islamister.

Enligt en källa på Paris kommun ska sex personer, varav en polis vara skadade.

Charlie Hebdo angreps även i november 2011, då en så kallad molotovcocktail kastades in genom ett fönster. Detta skedde efter att tidningen hade utkommit med ett specialnummer, då omdöpt till ”Charia Hebdo”, en ordlek med det franska ordet för islamisk lag, sharia.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.