Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 17:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tom-cotton-tar-upp-kampen-om-partiet-efter-trump/

Världen

Tom Cotton tar upp kampen om partiet efter Trump

Foto: Andrew Harnik/AP

Senatorn Tom Cotton har inte bara satt New York Times i gungning.

Han har också inlett kampen om partiet och presidentposten efter Trump.

USA-valet 2020

Presidentvalet 2020 avgörs först i början av november, men kampen om Republikanernas nominering 2024 kan redan vara i gång. Bloomberg och Wall Street Journal beskriver senator Tom Cottons debattartikel som startskottet.

Hans inlägg där han stöder Trumps idé om att skicka ut militärer på amerikanska gator har väckt stora protester bland New York Times medarbetare och läsare, och också fått tidningen att backa om publiceringen.

Men många av Trumps kärnväljare välkomnar hårda tag. Det är dem som Tom Cotton riktar sig till, när han propagerar för militärer på amerikanska gator.

Även om han låter som Trump, tidvis också hårdare än Trump, är hans bakgrund annorlunda. Han växte upp på en boskapsfarm i Arkansas, och skaffade sig en juristexamen från Harvard. Han tjänstgjorde i armén i kriget mot terrorismen i Irak och Afghanistan. Redan då hamnade han i konflikt med medierna, efter att ha anklagat journalister på New York Times för att bryta mot spionlagar.

År 2015 valdes han in i senaten. Han har sedan dess betraktats som ett framtidsnamn i Republikanerna, och förekommit i spekulationer om chefsposter på CIA och försvarsdepartementet. En hök i utrikesfrågor, med ett skarpt tonläge mot Iran och Kina.

Men de mer hårdföra Trumpanhängarna är inte alltid lätta att tillfredsställa. 

Häromdagen krävde Cotton att USA tar emot demonstranterna från Hongkong – för att ”rädda dessa modiga Hongkongbor” från ett ”auktoritärt” styre.

https://twitter.com/SenTomCotton/status/1268609893906485248

Reaktionerna på Twitter spretade. Många undrade hur Cotton fick ihop engagemanget för asiatiska aktivister med attacken mot protesterna i USA. Men han kritiserades också för att han ville släppa in flyktingar och rentav ”spioner” i USA. ”Jag trodde att jag gillade dig”, löd en typisk kommentar.

Läs mer:

Chefen för New York Times ledarsida avgick efter publicering 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt