Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tom-hagen-slapps-ur-haktet/

Världen

Norske miljardären Tom Hagen släpps ur häktet

Under veckan spärrade polisen av ett område kring huset där Tom Hagen bodde tillsammans med sin hustru, som varit försvunnen sedan 2018.
Under veckan spärrade polisen av ett område kring huset där Tom Hagen bodde tillsammans med sin hustru, som varit försvunnen sedan 2018. Foto: Tore Meek

Den norske miljardären släpps ur häktet, rapporterar NRK. Han är fortsatt misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru som varit försvunnen i arton månader. 

Miljardären Tom Hagen släpps ur häktet, rapporterar NRK. Han är fortsatt misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen som försvann för arton månader sedan. 

– Det här är inte på något sätt en överraskning, säger Tom Hagens försvarare Svein Holden till norsk press på fredagen. 

Tom Hagen häktades i förra veckan efter långa häktningsförhandlingar. Han skulle sitta i förvar i fyra veckor. Men på torsdagen meddelade Lagmansrätten i Eidsivating att han skulle släppas – då misstankarna inte var tillräckligt starka för att hålla honom häktad. 

Deras beslut överklagades dock av polisen som ville hålla Tom Hagen i förvar. På fredagen avgjorde Högsta domstolen att Hagen ska släppas, skriver NRK. 

På torsdagskvällen greps ytterligare en man i 30-årsåldern misstänkt för inblandning i Anne-Elisabeth Hagens försvinnande. 

Det är möjligt för polisen att åter gripa Tom Hagen efter att han blir släppt, enligt NRK. Men Svein Holden säger på fredagen att det skulle överraska honom. 

– Det skulle förutsätta att myndigheten har några nya riktigt starka bevis. För närvarande förhåller vi oss till beslutet från Eidsivating, säger han. 

Polisdistriktet Öster skriver i ett pressmeddelande att de godtar Högsta domstolens beslut om att släppa Tom Hagen. 

– Vi förhåller oss till Lagmansrättens beslut om att grunderna till att hålla Tom Hagen värderats till att inte vara tillräckliga. Utredningen fortsätter och anklagelsen mot Tom Hagen finns kvar, säger åklagare Haris Hrenovica. 

Anne-Elisabeth Hagen försvann i oktober 2018. Polisen arbetade länge efter teorin om att hon blivit kidnappad. Men i juni förra året ändrade man sin teori till att hon antagligen hade mördats. 

För tio dagar sedan greps hennes make, Tom Hagen, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på hustrun. Det var han som först larmade polisen om hustruns försvinnande och han menade att han fått ett utpressningsbrev efter försvinnandet. 

– Polisen menar med andra ord att saken bär spår av ett tydligt planlagt vilseledande, sade förundersökningsledaren Tommy Brøske under en presskonferens efter gripandet.

Läs mer: Vad har egentligen hänt den försvunna miljardärsfrun?