Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tonio Borg vald till kommissionär

Godkänd, är EU-parlamentets stämpel på den omstridde maltesen Tonio Borg som EU-kommissionär. Men motståndarna rasar.

– Mörka krafter och iskalla vindar blåser igen i Europa, sade svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP).

– Det är en stor besvikelse och ett fall bakåt för EU:s grundläggande rättigheter. Men jag visste att det skulle bli så här, efter att ha talat med många av de konservativa ledamöterna, däribland de fyra svenska moderaterna och Kristdemokraternas Alf Svensson.

Totalt blev siffrorna 386 ja mot 281 nej när ledamöterna stoppade in sina röstkort i automaterna i parlamentet i Strasbourg vid lunchtid på onsdagen.

Att flera partigrupper uttalat sitt motstånd mot Borg gjorde ingen skillnad. Maltesens muntliga och skriftliga löften om att följa EU:s stadgar om grundläggande rättigheter dög för tillräckligt många.

– Jag tycker inte om hans värderingar vad gäller aborter och homosexuella, men jag röstade för honom ändå. Man måste respektera åsikter. Kom ihåg att lika kontroversiell som han är i Sverige är vår kommissionär Cecilia Malmström i Malta, konstaterade Christofer Fjellner (M).

Formellt ska Borg nu godkännas även av stats- och regeringscheferna innan han kan tillträda. Cecilia Wikström räknar dock med att det är en formalitet. I stället sätter hon sitt hopp till att EU-kommissionens ordförande ger Borg andra frågor att sköta än dem som företrädaren John Dalli ansvarade för.

– Om Barroso skulle vara tillräckligt smart så skulle han byta ut hans portfölj. I stället för din och min hälsa skulle Borg kunna sköta inre marknaden, fiskerifrågor eller kultur till exempel. Men inte hälsofrågorna – det är han inte lämplig för, säger Wikström, som lovar att hålla extra vakande ögon på Borgs insats.

– Nu gäller det att skärskåda allt vad han gör – och framför allt vad han inte gör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.