Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/toppmote-efter-eu-valet-for-att-avgora-toppjobben/

Världen

Toppmöte efter EU-valet för att avgöra toppjobben

Tysklands Angela Merkel är mycket populär bland de Sibiubor som slöt upp till toppmötet. De jublade och applåderade när hon anlände. Foto: Vadim Ghirda

SIBIU. Direkt efter Europavalet ska EU:s stats- och regeringschefer samlas till ett extramöte för att snickra ihop en paketlösning med vilka personer som ska få toppjobben som blir lediga.

Räkna med att Europaparlamentet kommer fajtas för sin kandidat.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Den 28 maj, två dagar efter EU-valet, träffas medlemsstaternas ledare för att göra upp om vilka som ska få tjänsterna som EU-kommissionens ordförande, utrikeschef, centralbankschef och ordförande för Europeiska rådet. Tunga poster som alla blir lediga kommande halvår.

Stats- och regeringscheferna vill ha en paketlösning och förhandlingar som inte drar ut på tiden. 2014, när Jean-Claude Juncker blev ordförande för EU-kommissionen, krävdes tre toppmöten under tre sommarmånader.

Stora striden blir vem som ska efterträda Juncker. Europaparlamentets partigrupper har sina toppkandidater (Spitzenkandidaten), men många stats- och regeringschefer gillar inte systemet. Ledarna för Frankrike, Litauen och Luxemburg kritiserade öppet systemet på vägen in till statschefernas EU-toppmöte i Sibiu på torsdagen. 

Europaparlamentets talman Antonio Tajani varnar från sitt håll för att inte respektera processen med toppkandidater.

– Det vore ett försök att begränsa den demokratiska friheten, säger han.

Statsminister Stefan Löfven konstaterar att Sverige inte gillar systemet, men nu accepterar att det finns.

– För oss är det nu viktigt att slåss för vår kandidat, Frans Timmermans, säger han.

Nederländaren Frans Timmermans är S-kandidat. Europaparlamentets största partigrupp EPP, där M och KD ingår, har tysken Manfred Weber som sin.

Läs mer. Nu börjar dragkampen om toppjobben i EU