Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/toppmote-om-eus-framtid-efter-brexit/

Världen

Toppmöte om EU:s framtid efter Brexit

Permanente rådsordförande Donald Tusk, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande. Bild: AP

På tisdag och onsdag håller EU-ledarna halvårets sista toppmöte. Där kommer statscheferna troligen ta beslut om hur unionen ska agera efter att Storbritannien röstat för ett utträde.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger att han vill ha igång förhandlingarna så fort som möjligt, enligt Reuters.

Rätta artikel

Redan under fredagen träffades EU-ministrarna för att diskutera hur om Storbritanniens utträde kan komma att påverka unionen.

På söndag träffas statschefernas statssekreterare för att förbereda inför EU-toppmötet som äger rum i Bryssel under tisdag och onsdag. Det kommer troligen att bli det viktigaste EU-mötet angående Brexit.

Under tisdagen kommer alla övriga ärenden, förutom Brexit, att avklaras. Därefter kommer Storbritanniens premiärminister David Cameron att närvara för att prata om britternas utträde ur EU.

Då kommer han att informera de 27 andra EU-länderna hur Storbritannien vill gå tillväga i samband med förhandlingarna om utträdet. Dagen efter, på onsdag, kommer alla länder förutom Storbritannien att genemsamt diskutera utträdet och framtiden.

”Jag tvivlar inte på att vi kommer att ägna större delen av rådsmötet till en diskussion om de politiska konsekvenserna efter det negativa resultatet i Storbritanniens folkomröstning”, skriver permanente rådsordföranden Donald Tusk i sin inbjudan till de 28 medlemsländerna.

Men redan på måndag kommer statsminister Stefan Löfven (S) träffa Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna för att diskutera framtiden. Det är de fyra partierna som han ser som närmast allierade i EU-politiken.

– På måndag vill jag diskutera med de partier som vill ha ett starkt EU–samarbete. Eftersom vi under Europeiska rådet ska ha ett informellt möte med de 27 kvarvarande EU–länderna, så vill jag diskutera med de som står upp för EU–samarbetet, sa statsminister Stefan Löfven tidigare under fredagen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har meddelat att han omgående vill ha en förhandling om Storbritanniens utträde och inte vänta tills oktober när David Cameron planerar att avgå som premiärminister, enligt Reuters.

På tisdag håller även Europaparlamentet ett extrainsatt sammanträde.

Rättelse 2016-06-25 13:00

I en tidigare version av texten skrev vi att Stefan Löfven skulle träffa Folkpartiet, men de har bytt namn och heter förstås Liberalerna. DN beklagar misstaget.

Ämnen i den här artikeln:

Brexit
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt