Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 12:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/toppmotet-ska-ena-eus-liberaler/

Världen

Toppmötet ska ena EU:s liberaler

Bild 1 av 4 Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer till Stockholm med all världens problem. Världens mäktigaste kvinna ägnade förra veckan åt Ukrainakrisen och träffade både president Putin och Ukrainas nye president Porosjenko. Nu handlar det om att blidka de motsträviga, framför allt David Cameron, i kommissionärsfrågan. Att Storbritannien lämnar EU är en mardröm för Merkel.
Foto: Martin Meissner
Bild 2 av 4 Mark Rutte kommer till Harpsund efter ett nederlag i EU-valet. Nederländernas högerliberale premiärminister styr landet tillsammans med Socialdemokraterna och regeringen utmanas från både höger och vänster. Geert Wilders islamfientliga och mycket EU-kritiska parti gick tillbaka något, men pressar Mark Rutte i EU-politiken.
Foto: Freek van den Bergh
Bild 3 av 4 Den svenska regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen är mycket oroade över risken för att Storbritannien lämnar EU. Svenskarna befarar att EU kommer att fungera sämre om britterna inte finns som motvikt till Tyskland och Frankrike. Därför vill man ge David Cameron en framtidsinriktad reformagenda att visa upp på hemmaplan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild 4 av 4 Storbritanniens premiärminister David Cameron kommer är jagad av en EU-kritisk opinion. I valet till EU-parlamentet blev Camerons parti, de Konservativa, bara tredje största. Flest röster fick Ukip, som vill att Storbritannien lämnar EU. Cameron försöker nu visa sig tuff och sägs ha hotat med ett brittiskt EU-utträde om federalisten Jean-Claude Juncker utnämns till ordförande i EU-kommissionen.
Foto: Michel Euler

De politiska ledarna i Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Sverige har skakats om av resultatet i EU-valet och har utan tvivel en hel del gemensamma åsikter. Men de tycker inte lika om allt. I kväll, måndag, träffas de på Harpsund för att lägga fast en liberal agenda för EU och lösa de fyra största knutarna. DN:s Annika Ström Melin analyserar läget.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in