Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/topprepublikan-stoder-utredning-om-riksratt/

Världen

Topprepublikan stöder utredning om riksrätt

Vermonts guvernör Phil Scott. Foto: Wilson Ring/AP

Delstaten Vermonts guvernör Phil Scott säger sig stödja den process som inletts mot en möjlig riksrätt för president Donald Trump. Scott är den första högt uppsatta republikan som offentligt går ut med den uppfattningen.

Phil Scott sade under en presskonferens på torsdagen att han hoppas att representanthusets ledamöter ”går dit fakta leder dem”.

Han vägde sina ord noga och gjorde klart att han inte i nuläget anser att Trump bör ställas inför riksrätt och avsättas men att det är rätt av Demokraterna i representanthuset att utreda den rapport som visselblåsaren från säkerhetstjänsten lämnat in.

– Jag anser att utredningen är viktig, ja, och vart den tar vägen beror på de fakta som etableras, sade Scott.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, beslutade i tisdags att man ska utreda om de anklagelser som riktats mot presidenten kan vara grund för att påbörja en riksrättsprocess.

Scott, som tidigare uttryckt politisk oenighet med Trump, vädrade också en oro för den ökade ”förgiftande” politiska polariseringen i landet.

– Jag ser inte att klyftan blir mindre, jag ser att den växer.

Öppenhet kring vad som sagts och gjort skulle kunna leda till större politisk stabilitet, menade guvernören.

Tidigare i veckan välkomnades riksrättsprocessen av två av Trumps republikanska utmanare inför nästa års presidentval, den tidigare guvernören i Massachusetts Bill Weld och den tidigare kongressledamoten Joe Walsh. Dessa sitter dock inte just nu på höga politiska poster.

Ingen av de 198 republikanska ledamöterna i representanthuset säger sig stödja Pelosis utredning, enligt en granskning New York Times gjort (55 har dock inte svarat).

För att en riksrättsprocess ska komma i gång räcker det dock med att de 235 demokraterna i huset vill det.

För att fälla Trump måste däremot alla demokrater plus minst 20 republikaner i senaten stödja detta.