Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tor öppnar dörrar för nätdissidenter

Nätcensur och spårning är välanvända vapen i diktaturers arsenal. Kampen om nätet är hård, men det går att kringgå censur. Ett sådant sätt är Tor, och användningen i Egypten har ökat stort.

När protesterna i Egypten, trots försök att blockera och helt släcka ned internet, fortsatte talade plakaten sitt tydliga språk.

"De egyptiska rösterna kommer att skalla, med eller utan internet!"

Men för den som önskar en väg förbi webbmurar finns det hjälp och Sida sponsrar flera projekt för yttrandefrihet.

- Makthavare känner till att internet är en av de viktigaste kanalerna för att samarbeta och få genomslag för demokratiska processer, säger kommunikationschefen Joachim Beijmo.

Ett projekt som Sida stödjer är datanätverket Tor. Det låter surfare anonymt nå blockerade sidor genom att via mellanhänder gå runt landets censur. Om en sida är censurerad kan man ändå nå den, genom att gå via en dator i Sverige.

Precis som i Kina när Nobelpriset delades ut eller i Tunisien tidigare i år så har antalet Tor-användare ökat stort i Egypten under de senaste veckorna.

Vem som helst kan hjälpa till, men med olika risker. Sedan Irans oroliga presidentval bidrar Piratpartiet med en utgång från Tor-nätet. Om någon begår brott genom Tor kan Piratpartiet verka skyldigt eftersom trafiken kommer därifrån.

Tor har också fått kritik för att man ger brottslingar anonymitet, men Piratpartiets it-ansvarige Rickard Olsson håller inte med. Han säger att brott inte handlar om teknik, utan vad man gör med den:

- Man kan slå folk med en hammare eller skicka knark i ett postpaket, det är inget specifikt för Tor.

Joachim Beijmo håller med om att riskerna finns men han säger att det är en beräknad risk, där behovet av demokrati och yttrandefrihet väger tyngst:

- Det är för viktigt för att låta bli.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.