Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/torbjorn-petersson-den-nordiska-inredningsstilen-kallas-sexuell-apati/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Den nordiska inredningsstilen kallas ”sexuell apati”

Illustration: Jens Magnusson

Synen på Sverige. Den skandinaviska inredningsstilen – vit, rak och enkel, gråa tyger och kopparfärgade skålar, är mäkta populär i Kina, skriver DN:s Torbjörn Petersson. 

På Yi Jia Jia Ju i Peking tar hundratals kineser en tupplur på sängavdelningen varje dag. Ikea har de aldrig hört talas om. Däremot detta Yi Jia Jia Ju, möbeljättens kinesiska namn. De somnar i ett hav av stram skandinavisk design, stilen som just nu tar Kina med storm. 

Vad de uppvisar är en typiskt funktionell kinesisk ådra: för vad är bättre än att provsova om man går i sängköpartankar?

Sedan vaknar de och går därifrån med en idé om hur det är att inreda som en svensk.

Den skandinaviska heminredningen sköljer för närvarande över Kina. Svenskare än på Yi Jia Jia Ju blir det sällan i Kina. Men mest märks trenden på Taobao, den gigantiska plattformen för elektronisk handel.  Där säljs karaktäristiskt skandinaviska möbler från Danmark och lika utpräglade skandinaviska möbler från Kina.    

Stilen är vit och rak. Enkel. Tygerna är gråa. Skålarna kopparfärgade, beskriver en kinesisk vän. 

– Det är den nordiska stilen och den är väldigt populär. Sexuell apati kallas stilen, fastslår hon.

I världens folkrikaste land håller därmed en oväntad motsägelse på att födas. Det gamla begreppet ”den svenska synden” har fått hård konkurrens av möbler och inredning som med sin sparsmakade stil i kinesiska ögon signalerar likgiltighet inför sex. 

Hade Ingvar Kamprad räknat ut det?

I Kina har det globala Ikea mötts av överraskningar fler än en gång. Alla sovande besökare på sängavdelningen – hur skulle de hanteras? Alla människor som bara använder varuhuset som värmestuga på vintern? Och som ett luftkonditionerat svalt vardagsrum på sommaren? Hur handskas med horderna av pensionärer som skaffade Ikea family-kort och sedan satt i restaurangen och drack gratis kaffe i timmar?

Svenskarna är naiva, tycker Pekingbor. Vem tackar nej till tupplur och gratis kaffe? 

Tålamod, tänker Ikea, de blir snart kunder. 

Svenskarna är naiva, tycker Pekingbor. Vem tackar nej till tupplur och gratis kaffe?

En kvinna som länge sålt vinterjackor till turister på en av Pekings klädmarknader vet vad som utmärker en svensk. Det är någon man kan lita på.

– Kunder från andra länder bryr sig inte om vad vi kommit överens om. Men har man ett avtal med en svensk att träffas om en halvtimma, så står svensken där för att prova jackan jag hämtat, beskriver kvinnan det svenska kynnet.

I Pekings parker vet invånarna ofta att det lilla landet Sverige har fostrat det Evigt Gröna Trädet, alias Lao Wa, bordtennisspelaren Jan-Ove Waldner, motståndaren som slet ut minst fyra generationer kinesiska pingisspelare.

Ett annat känt svenskt fenomen är välfärdssystemet. Sverige beskrivs som kommunism i väst –  gratis sjukvård, gratis utbildning. Det vill säga många påstår att de känner till att sjukvård och skola i Sverige betalas via skatten. 

– I Kina betalar vi också skatt. Skillnaden är att vi inte får någonting för vår skatt. 

Av den anledningen tror sig kineser också veta varför Sverige, Norge och Danmark brukar ligga i topp på listorna som mäter ett helt folks lycka. För att ni inte behöver oroa er för sjukdom eller utbildning. Lyckliga Sverige! 

Torbjörn Petersson är DN:s tidigare Asienkorrespondent 2004–2016. I sommar hoppas han på lyckosamt krabbfiske.

Läs fler artiklar om synen på Sverige.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.